Мощното земетресение нанесе сериозен икономически удар на Мароко


Мощното земетресение нанесе сериозен икономически удар на Мароко
Снимка: Getty Images

3037

Когато водещият туристически град в Мароко беше разтърсен от най-смъртоносното земетресение в страната от 60 години насам, Хичам Амран и семейството му избягали на близък площад, ужасени, че жилищната им сграда ще рухне, пише Bloomberg.

Оттогава те живеят на площада, спят на открито и са твърде уплашени от вторичните трусове, за да се върнат в дома си в Маракеш, докато кралството прави оценка на социалните и икономическите щети от природното бедствие, което отне живота на повече 2000 души.

Земетресението нанася тежък удар на страната с население от 37 млн. души, смятана за остров на стабилност в Северна Африка и беше привлекателно място за инвеститорите, изпитващи опасения за другите икономики в региона. Маракеш, известен с оживените си пазари, шарени къщи с дворове и близките ски склонове, трябва да приеме хиляди представители за ежегодните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка през октомври.

„Силата на труса беше твърде ужасяваща, за да остана вътре“, споделя Амран, асистент мениджър в компания за коли под наем. Той допълва, че се страхува за близките си в град Иминтанут, на около 128 км югозападно от Маракеш и близо до епицентъра на земетресението. „Те имат нужда от истински спасители и от хляб“, добавя Амран.

Най-силното земетресение в Мароко от 120 години разтърси Атласките планини в петък, като разлюля бедните области Ал-Хауз и Тарудант и изравни със земята села с керпичени къщи, като в същото време повреди пътища, които са от ключово значение за изпращане на помощи и за усилията на спасителите. Световната здравна организация съобщава, че 300 000 души в Маракеш и извън града са били засегнати от земетресението. Представител на Червения полумесец предупреди, че отговорът ще отнеме „месеци, дори години“.

Туризмът

Части от включения в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство исторически център на Маракеш понесоха сериозни щети, като мазилка падна върху паркирани коли, а някои от известните тесни улички рухнаха. Видео с много споделяния в социалните мрежи показа клатещата се джамия Кутубия от XII век, на фона на писъците на хората през нощта.

Около 10,9 млн. туристи са посетили Мароко за 2022 г., жизнен двигател на икономиката за 140 млрд. долара заедно със земеделието и търговията с ЕС. Те помагат на страната да повиши кредитния си рейтинг. Правителството има BB+ от S&P Global Ratings, едно ниво под инвестиционния рейтинг и едно от най-високите равнища в Африка.

Макар че има вероятност за икономически удар в краткосрочен план, размерът на страната и множеството атракции може да го смекчат. Туризмът в Турция, който също пострада заради земетресенията в източните ѝ провинции през февруари, до голяма степен се възстанови и броят на посетителите на средиземноморското ѝ крайбрежие и Истанбул нарасна през лятото.

Полети на големи авиокомпании в Европа продължаваха да пристигат в Маракеш в неделя.

„Земетресението вероятно няма да се отрази на икономиката на Мароко в цялост, но ще навреди на местната икономика, особено на много села, които живеят от туризъм, в покрайнините на Маракеш и на самия град“, казва Рашид Аураз, ръководител на отдела за анализи в института MIPA в столицата Рабат.

Събитията показват различията в Мароко. Докато Маракеш отдавна е предпочитан от държавни ръководители, звезди и милиардери – от Уинстън Чърчил до Ричард Брансън и Дейвид Бекъм, на кратък път с кола се намират селища с недобър достъп до основни услуги.

В Атласките планини положението според известния бизнесмен и филантроп Карим Тази е „драматично“, властите се опитват да почистят пътища и да осигурят дарения на кръв за местните болници. „За съжаление, много хора още са под развалините“, допълни той.

Икономически натиск

Още няма данни за общите щети, причинени от най-тежкото земетресение в Мароко от 1960 г., когато 12 000 души загинаха около крайбрежния град Агадир.

Мащабна реконструкция ще подложи на още по-голям натиск икономиката, която беше разтърсена от 2 години на суша, и може да осуети усилията на правителството за подобряване на финансите му.

Тази година имаше признаци на подобрение. Те включваха връщането на страната на международните облигационни пазари през март след над 2-годишно отсъствие. Мароко емитира 5-годишни и 10,5-годишни облигации на стойност 2,5 млрд. долара. Търговията с последните приключи в петък при доходност от 6,1%.

„С хиляди загинали или критично ранени това със сигурност е човешка трагедия. Но мащабът на разрушенията изглежда до голяма степен е пощадил ключова инфраструктура, а това е важно. Помощта от чужбина ще помогне за притъпяване на фискалните последици. Очаквам, че въздействието върху спредовете отвъд неподредствената реакция ще бъде скромно“, споделя Тод Шуберт, базиран в Дубай ръководител на анализите на инструменти с фиксирана доходност в Bank of Singapore.

Преди земетресението в петък властите си поставяха за цел да постигнат икономически растеж от 3,4% тази година и планираха да намалят бюджетния дефицит от 4,5% от БВП на 4% през 2024 г. Най-бедните хора там трябваше да получат подобрен достъп до субсидии чрез програма за директна помощ.

Редица съюзници изразиха готовност да помогнат на Мароко. САЩ, Франция, Турция и Великобритания бяха сред страните, които обещаха помощ. Същото направиха Обединените арабски емирства и Израел, с които Мароко сключи мирен договор през 2020 г. и Алжир, дългогодишен враг, който обяви, че ще отвори въздушното си пространство в опитите за оказване на помощ. Крал Мохамед VI благодари на предложилите помощ, без да посочва дали тя ще бъде приета.

Среща на МВФ

Световната банка изрази „най-дълбоките си съболезнования“ и пълна подкрепа за Мароко. „Единственият ни фокус на този етап е върху мароканския народ и властите, които се борят с тази трагедия“, обяви банката в комюнике, без да споменава за срещите, които трябва да започнат след по-малко от месец.

Домакинството на Мароко, първото на африканския континент от половин век, се очакваше да привлече хиляди платежоспособни посетители в Маракеш.

Срещите бяха планирани първоначално за 2021 г., но бяха забавени с 2 години заради COVID пандемията. Не е ясно дали земетресението ще се отрази на плановете, макар че голяма част от Маракеш остана невредима.

Крал Мохамед беше в чужбина при настъпването на бедствието и макар да се върна бързо, това напомни на мароканците за дългите периоди, в които 60-годишният монарх е извън страната, малко от които – официално обявени. Кралят притежава множество имоти във Франция.

Приближени до краля хора – съществуващата от векове мрежа от съветници, охранители, военни и бизнес интереси, които гравитират около монархията, изразяват все по-голямо недоволство заради отсъствията му и заради силно експонираното му приятелство с трима израснали в Германия кикбоксьори, известни като братята Азайтар.

Финансовите последици от земетресението ще станат по-ясни след време. Много от най-тежко пострадалите от бедствието в петък хора разчитат на дребно земеделие и друг вид нископлатена работа и „не могат да си позволят огромните разходи за възстановяване на домовете си“, отбелязва Аураз.

По думите му правителството също може да изпита проблеми. „Те си имат работа с пострадали райони, които изискват пътища, вода, ток и много други неща“, посочва той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-скъпите и унищожителни земетресения в историята?

 Милиарди потекоха към Турция след земетресението. Кой се притече на помощ?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички