Мръсните тайни на заведенията за бързо хранене, за които не подозирате


Мръсните тайни на заведенията за бързо хранене, за които не подозирате
Снимка: iStock

12257

Почти всеки е опитвал бърза храна, а 50% от българите се хранят в заведения за fast food много често. Бързото хранене е огромен, успешен бизнес, като индустрията привлича 190 млрд. долара всяка година приходи само в Америка. Така че, съвсем естествено крие много търговски тайни, които те не искат да знаете.

Пържените картофи съдържат 19 съставки

Легендарният аромат на пържените картофи за бързо хранене се постига чрез смесване на близо 20 съставки. Картофите са основната. Но другите 18 са мазнини, добавки и овкусители, което прави тази храна наистина вредна.

Миризмата от кухнята - част от маркетинговата стратегия

Преминавайки покрай някое заведение за бързо хранене, е трудно да устоим на изкусителната миризма на вкусна храна. И има причина за това. Много ресторанти нарочно оставят миризмата от тях да излиза навън, за да привлекат клиенти.

Приготвянето на бургера ви отнема много по-малко време, отколкото подозирате

„Когато поръчате телешка бургер, отнема едва няколко секунди, за да се сготви според стандартите на веригата“, споделя служител на McDonald's пред Reader's Digest. Любимото заведение за бързо хранене в Америка използва скари, настроени на 750°C и приготвят обикновен телешки хамбургер за 38 секунди.

Ледът може да съдържа фекални бактерии

„Машините за лед са предразположени към микробно замърсяване. Биофилмите спомагат на бактериите да са устойчиви“, отбелязва списание Food Safety. Листерията може да бъде 1000 пъти по-трудна за елиминиране, ако е защитена от един от тези биофилми. Един доклад открива фекални колиформи в лед, сервиран в местата на McDonald's, KFC и Burger King в Обединеното кралство.

Бързото хранене днес е много по-калорично от това преди 30 години

Днес порциите на любимите ни храни са се увеличили, а с тях очкавано и количеството калории. Например кашкавалът съдържа 75% повече калории спрямо предшественика си от 80-те години. Преди 20 г. пържените картофи са били 2 пъти по-нискокалорични. Пицата си е спечелили 70% повече калории.

Бургерите съдържат месо от стотици животни

„Типичният хамбургер за бързо хранене съдържа месо не само от десетки, но вероятно и от стотици говеда“, според Fast Food Nation. McDonald's потвърждава, че в процеса на смесване веригата наистина смесва говеждо месо от различни партиди за доставка и получените бургери може да бъдат направени от месо от над 100 говеда.

Колко мръсни са машините за безалкохолно?

Машините за газирано в заведенията за бързо хранене са много трудни за измиване. А там има много бактерии, микроби и плесени има там, тъй като захарната среда създава много добри условия за тези „обитатели“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световната банка поиска данък върху вредните храни

Продадоха в Русия третата най-скъпа в света верига ресторанти за бързо хранене

Италиански ресторант пусна чийзбургер с брашно от щурци

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички