МВФ повиши прогнозата за ръст на българската икономика


МВФ повиши прогнозата за ръст на българската икономика
Снимка: iStock

2088

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за ръст на българската икономика за настоящата 2023 година спрямо очакванията си от пролетта. В същото време обаче МВФ понижи прогнозата си за ръст на брутният вътрешен продукт (БВП) на България през следващата 2024 година. Това става ясно от публикувания днес есенен доклад "Преглед на световната икономика: Преодоляване на глобалните различия" цитиран от БТА.

През 2023 г. БВП на България ще постигне растеж от 1.7% спрямо предходната година, когато икономиката нарасна с 3.4 на сто. Това е повишение с 0.3 проценти пункта спрямо априлските оценки за настоящата година, когато очакванията сочеха ръст от 1.4%

За 2024 г. МВФ вече очаква БВП на страната да нарасне с 3.2% вместо с прогнозираните през пролетта 3.5 на сто.

Прогнозите на МВФ предвиждат ръст на повечето страни в региона. В Гърция през 2024 г. се очаква БВП да нарасне с 2 на сто, в Хърватия - с 2.6%, в Румъния - с 3.8 на сто, в Сърбия - с 3%, в Турция - с 3 на сто, а в Северна Македония - с 3.2 на сто.

Това означава, че единствено икономиката на Румъния в региона ще нарасне по-бързо от българската, а икономиката на Северна Македония ще отбележи еднакъв темп.

Значително влошени и за двете разглеждани години са прогнозите на МВФ за средногодишната инфлация у нас. За 2023 г. вече се очаква повишението на цените на дребно да бъде 8.5 на сто (при очаквания за 7.5 на сто в априлските оценки) след скока им по хармонизираната методика на ЕС с 13 на сто миналата година. За 2024 г. цените според МВФ ще се увеличат с 3 на сто, вместо с темпа от 2.2 на сто, прогнозиран по-рано тази година.

ОЩЕ: Българската икономика забавя растежа до 1% през тази година, прогнозира БНБ

За безработицата МВФ запазва прогнозите си и очаква тя да възлиза на 4.6 на сто през настоящата година и да намалее леко до 4.4 на сто през следващата.

По-рано този месец друга международна финансова институция - Световната банка, обяви, че очаква 1.4 на сто ръст на БВП на България за 2023 г. и 2.7 на сто през 2024 г., като и за двете прогнозата бе с 0,1 проценти пункта по-ниска спрямо предишната оценка на банката.

По оценки на българското Министерство на финансите в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза от юни т.г. се предвижда ръст на БВП у нас с 1.8 на сто и с 3.3 на сто за 2024 година.

Източник: МВФ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономиката на България забавя растежа, нараства с най-бавния темп от 2 години насам

Световната банка понижи прогнозата си за ръст на БВП на България

ЕК прогнозира забавяне на българската икономика

МВФ намали сериозно очакванията за ръста на БВП в България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички