На прага на еврозоната: Хърватия регистрира рекордна инфлация


На прага на еврозоната: Хърватия регистрира рекордна инфлация
Снимка: iStock

5869

Хърватия е на финалната права за влизане в еврозоната, но инфлацията в страната продължава да расте. Потребителските цени в балканската държава са се повишили с 13,2% през октомври на годишна база, като инфлацията отново е достигнала най-високо ниво, откакто Хърватският статистически институт следи показателя, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Преди това най-високото равнище на инфлация в Хърватия беше отчетено през септември – 12,8%. Цените на стоките и услугите за лично потребление са нараснали и на месечна база, като спрямо септември поскъпването е с 1,3%.

Най-много на годишна основа са поскъпнали храните и безалкохолните напитки – с 19,7%, ресторантьорските и хотелските услуги – със 17,8%, жилищата, водата, електричеството, газта и други горива - с 16,1%.

На месечна база най-много са скочили цените на облеклото и обувките – с 6,9%, следвани от цените на жилищата, водата, електроенергията, газта и други горива (+2,8%) и храните и безалкохолните напитки (+1%).

Междувременно Хърватия е във финалния етап на подготовката за еврото, което ще стане нейна официална валута от 1 януари догодина. Макар все още да плащат в куни, хърватите постепенно свикват с новата валута - от началото на август цените в магазините са в куни и евро, така че хората да могат да си направят сметката и да се избегнат спекулации. Хърватите скоро ще плащат в куни и евро

Хърватската икономика и общество от години са силно евроизирани, като голяма част от сделките се извършват в европейската валута (например имотите се продават само в евро). След въвеждането на еврото от 1 януари 2023 г. хърватите ще могат да плащат в куни и евро още две седмици, а след това само в евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България, Румъния, Хърватия – чия икономика ще расте най-бързо?

Хърватия ще приеме еврото преди България

Хърватия разкри как ще приеме еврото

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички