Наемите вдигат потребителските цени в САЩ. Инфлацията постепенно се забавя


Наемите вдигат потребителските цени в САЩ. Инфлацията постепенно се забавя
Снимка: iStock

1899

Потребителските цени в САЩ се ускориха през януари, тъй като американците продължиха да бъдат обременени от по-високите разходи за жилища под наем и храна, което предполага, че Федералният резерв все още е далеч от спирането на кампанията си за повишаване на лихвените проценти, пише Reuters.

Докладът на Министерството на труда във вторник също показа забавяне на темпа на намаляване на инфлацията в годишните измервания за потребителските цени през миналия месец. Все пак продължаващото постепенно забавяне на инфлацията вероятно ще накара Фед да продължи умерено да повишава лихвените проценти. Според някои централната банка на САЩ ще продължи с вдигането на лихвите и през лятото. Фед отново повиши основната лихва и това няма да е за последно

"Инфлацията намалява, но пътят към по-ниска инфлация вероятно няма да бъде гладък. Фед няма да взема решения въз основа само на един доклад, но очевидно се увеличават рисковете инфлацията да не се охлади достатъчно бързо, за да се хареса на Фед", казва Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial в Шарлът, Северна Каролина.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,5% миналия месец, след като нарасна с 0,1% през декември. Увеличението от 0,7% на разходите за подслон, което отразява най-вече наемите, представлява близо половината от месечното увеличение на цените.

Инфлацията беше подсилена и от покачващите се цени на бензина, които се възстановиха с 2,4% след спад за два поредни месеца. Американците плащат повече и за природен газ и електричество.

Увеличения имаше и при цените на храните, които се повишиха с 0,5% след повишение от 0,4% през декември. Цената на храната, консумирана у дома, се покачи с 0,4%, повдигната от покачващите се цени на месото, рибата и яйцата. Цените на зърнените и хлебните изделия се повишиха, както и безалкохолните напитки, но плодовете и зеленчуците поевтиняха.

Увеличението на потребителските цени през януари беше в съответствие с очакванията на икономистите. Икономисти казаха, че част от покачването на месечния индекс на потребителските цени отразява увеличението на цените в началото на годината, най-вече очевидно в скока от 2,1% на лекарствата, отпускани с рецепта, и скока от 1,2% на таксите за моторни превозни средства.

"В днешната среда с по-висока инфлация фирмите вероятно ще приложат по-големи увеличения на цените, когато определят цените си, отколкото обикновено, когато инфлацията е ниска и стабилна, което води сезонните фактори да подценяват инфлацията в началото на годината, когато определянето на цените е по-често срещано", пишат в бележка икономисти от Goldman Sachs.

През 12-те месеца до януари потребителските цени се повишиха с 6,4%. Това беше най-малкото покачване от октомври 2021 г. и последва ръст от 6,5% през декември. Ревизиите на индекса на потребителските цени за 2022 г. отчитат умереното забавяне на цените на годишна база.

Годишният индекс на потребителските цени достигна връх от 9,1% през юни, което беше най-голямото увеличение от ноември 1981 година.

Президентът Джо Байдън каза в изявление, че докладът за цените "потвърждава, че сме постигнали исторически напредък и сме на прав път и сега трябва да завършим работата".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички