Недостигът тласна цените на какаото до нови рекордни нива


Недостигът тласна цените на какаото до нови рекордни нива
Снимка: iStcok

3736

Цените на какаото в света достигнаха нови върхове в четвъртък, тъй като търговците продължават да се борят за доставки и прогнозират по-големи дефицити този сезон, а притесненията за следващия нарастват, пише Reuters.

Ръстът на цените се усеща и на рафтовете в магазините. Компанята Hershey очаква ново забавяне на търсенето на продуктите ѝ от по-загрижените за разходите си клиенти, след като обемът на продажбите ѝ намаля с 6,6% през четвъртото тримесечие.

Големият производител на шоколад, чиито книжа поевтиняха с около 30% спрямо връхната им точка през май 2023 г., също заяви по-рано, че очаква по-високите цени на какаото да ограничи ръста на печалбите му тази година.

Обемите на конкурента Mondelez, производител на шоколадите Cadbury, също намаляха през миналото тримесечие.

„Връщайки се 47 години назад, всяка голяма промяна на цените е била последвана от голям срив с 20 до 50% в рамките на една-две години. Различно ли е положението този път? Според мои източници в какаовите плантации в Западна Африка...ДА!“, казва Джим Ромер от компанията Best Weather Inc.

Снимка: iStock

„Поне засега трудното положение да продължи още месец-два“, допълва той, посочвайки щетите за какаовата реколта заради силните ветрове харматан във водещия производствен регион Западна Африка.

Бенчмарковите фючърси върху какаото в Лондон достигнаха нов рекорд от 4670 паунда за метричен тон на борсата ICE в четвъртък и завършиха деня на ниво от 4660 паунда за тон, което е ръст със 7,3% за ден. Цените са нараснали почти двойно от началото на миналата година.

Бенчмарковите фючърски върху какаото в Ню Йорк достигнаха нов исторически рекорд за всички времена от 5 874 долара за тон, като отбелязаха ръст от 7,3% в края на търговията до ниво от 5 805 долара. Те са поскъпнали с около 90% от началото на миналата година.

Износители и производители във втория по големина производител на какао в света Гана заявиха пред Reuters, че се очаква производството за текущия сезон 2023-2024 да достигне едва 475 000-500 000 тона спрямо 655 000 миналата година.

Снимка: iStock

Миналата седмица проучване на Reuters за какаото прогнозира дефицит от 375 000 тона през сезон 2023-2024, над 2 пъти повече от средната оценка в предишното проучване през август. Това е очакване за трети пореден дефицит на предлагането на пазара.

Източник от индустрията заяви пред Reuters, че търговците се опасяват, че недостигът ще продължи и през следващото година, тъй като липсващите обеми от реколтата този сезон ще трябва да бъдат запълнени със зърна от следващия.

„Какво ще стане, ако реколтата следващия сезон е слаба?“ попита той.

На пазарите на други суровини цената на суровата захар нарасна с 0,4% до 23,98 цента за фунт, а бялата захар поскъпна с 1,4% до 665,70 долара за тон.

Цената на кафето сорт арабика намаля с 1,1% до 1,8585 долара за фунт, а този на кафето сорт робуста изгуби 0,2% от стойостта си до 3109 долара за тон.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на тази суровина се насочва към най-високата си стойност от 1977 година

Цените на какаото се доближават до 45-годишен връх

Защо компаниите за кафе започнаха да избягват Африка?

Защо тонове годни кафе и какао в ЕС може да бъдат унищожени?

Ето защо шоколадът ще поскъпне драстично

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички