Цените на какаото се доближават до 45-годишен връх


Цените на какаото се доближават до 45-годишен връх
Снимка: iStock/Guliver

2421

Цените на какаото са на най-високите си нива от 45 години, тъй като недостигът в предлагането на суровината продължава, пише Business Insider.

Цените се понижиха вчера, но редица повишения преди това помогнаха за нарастването на цената на щатските фючърси до над 4000 долара за метричен тон, което допринесе за оскъпяване с над 40% за годината.

Това е най-високата цена на какаото от 1978 г., според Bloomberg, като тя надхвърля достигнатия през 2011 г. връх, след като Кот д‘Ивоар наложи забрана за износа на суровината. Цената обаче остава доста под върха от 5 379 долара за метричен тон, отчетен през 1977 г.

Този път забавянето на реколтата засилва недостига, който навлиза в третата си година. Сезонът за прибиране на реколтата в Гана и Кот д'Ивоар изостава зад темповете от миналата година, като в основата на забавянето са лошото време и болестите по културата.

Снимка: iStock

Доставените до пристанищата в Кот д‘Ивоар количества какао към края на октомври изостават с 16% този сезон, според източник на Bloomberg.

Перспекитвите остават неясни, тъй като метеорологичното явление Ел Ниньо заплашва да доведе до по-сухи периоди в Западна Африка, което е в ущърб на производителите. Това става на фона на повишеното търсене в световен мащаб, като преработката на какаото се подобрява в Европа, Бразилия и Кот д'Ивоар.

Лошото време и слабата реколти повлияха и на захрата, като повишиха цената ѝ до най-високите нива на суровината от десетилетие. Слабото производство в Индия доведе до налагането на ограничения за износа, тъй като правителството се опитва да запази стабилност при цените на захарта в страната.

Изотчник: Business Insider

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето защо шоколадът ще поскъпне драстично

Сладкото в Европа излиза солено: Защо поскъпват шoĸoлaдът и cлaдĸишитe?

Цената на шоколада: Децата роби в какаовите плантации

Захарта поскъпна до невиждани скоро върхове

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички