Цената на шоколада: Децата роби в какаовите плантации


Цената на шоколада: Децата роби в какаовите плантации
Снимка: International Labor Rights Forum

14259

Шоколадовите зайчета и яйца радват милиони деца в западния свят. Но голяма част от тях са продукт на експлоатацията на техни връстници в Африка. Каква е истинската цена на шоколада, разказва Deutsche Welle.

Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената на един тон какаови зърна е паднала през миналата година с 13%. В един момент спадът дори достигна 25%. За много деца, които се трудят на какаовите плантации в Африка, това са много лоши новини.

Милиони деца работят на какаовите плантации

В Гана и Кот д'Ивоар, където се произвеждат 70% от цялото какао на света, детският труд е забранен. Но забраната не се спазва. Според проучвания по темата, само в Гана около 1 милион деца са заети на какаовите ферми, като сред тях има дори 5-годишни. В цяла Западна Африка работят около 2,1 милиона деца, като напоследък техният брой дори се е увеличил, показват данните. Само 2 марки истински шоколад се продават в България

На този фон в средата на февруари правозащитната организация International Rights Advocates (IRAdvocates) със седалище в САЩ внесе колективен иск срещу няколко големи производители на шоколад. Обвинението е за търговия с хора и принудителен труд. Ищците са 8 граждани на Мали, които като деца са били отвлечени и принуждавани да работят на какаови плантации в Кот д'Ивоар.

В иска се споменават някои от най-големите производители на шоколад в света. Те са обвинени, че "печелят от продажбата на евтино какао, което берат деца роби". Ето по колко шоколада можете да си позволите на месец

Шефът на IRAdvocates Тери Колинсуърт припомня по този повод, че още през 2001 г. въпросните фирми са подписали Протокола Харкин-Енгел, в които се ангажират след 2005 г. да преустановят използването на детски труд. Вместо това те са си издействали продължения на крайния срок и сега твърдят, че до 2025 г. щели да намалят със 70% зависимостта си от детския труд. "По този начин те признават, че всъщност използват детски труд," казва Колинсуърт.

Експлоатация срещу мизерно заплащане

В действителност децата от какаовите плантации работят за по няколко цента на ден – ако въобще получават някакво възнаграждение. Но също и производителите на какао получават мизерно заплащане – по-малко от 1,90 долара на ден, което е под границата на бедността според стандартите на Световната банка. Знаете ли коя е родината на шоколада?

Самите концерни си дават сметка за проблема, но предпочитат да говорят за детски труд, вместо за деца роби. Те посочват улеснения достъп до образование, модернизирането на методите за отглеждане на културите и подобряването на условията на живот като основни фактори за изкореняване проблема с детския труд на какаовите плантации.

Антоан дьо Сен-Африк е шеф на Barry Callebaut - един от най-големите производители на какао в света. Пред швейцарския вестник Handelszeitung неотдавна той заяви, че в Африка е широко разпространена практиката децата на фермерите да работят на плантациите на своите родители. "Това е пряка последица от бедността: понеже производителите не могат да си позволят да наемат берачи, децата им помагат за прибирането на реколтата, както впрочем е било и в Европа преди много време", казва той.

"Тази практика трябва да спре"

Сега една плантация с какаови насаждения в Африка обхваща средно 3 до 4 хектара (30-40 декара) площ и произвежда годишно между 300 и 400 килограма какаови зърна. А са възможни 900 килограма добив. Но често парцелите са твърде малки, а растенията и земеделските методи са твърде стари, за да направят отглеждането на какао печелившо.

Сен-Африк уверява, че производители като Barry Callebaut помагат на фермерите да повишат добива, както и да разнообразят източниците си на доходи, като например чрез отглеждане на кокошки или на зеленчуци.

Правозащитникът Колинсуърт обаче се гневи на производителите на шоколад: "От 20 години се боря с тях да спрат да използват детски труд. Да допускаш африкански деца роби да берат какаови зърна за големи мултинационални компании, и то през 2021 г., е възмутително. Тази практика трябва да спре", казва той. Според него, за да бъде сложен край на детския труд, цената на какаото трябва да бъде вдигната сериозно.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички