НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за ноември


НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за ноември
Снимка: iStock

2488

През ноември 2022 г. промишленото производство се повиши за пръв път след 2 месеца спад, като заедно с това строителството се увеличи за трети пореден месец, а търговията на дребно – за пети пореден месец, показват данните на НСИ.

Промишленото производство нараства през ноември с 0,7% спрямо октомври, когато се сви с 2,4%, като това е първи ръст на промишлеността от август 2022 г. насам.

Производственото повишение през ноември е благодарение най-вече на ръст с 33,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се свива с 0,1%, а преработващата промишленост бележи спад с 1,9%.

Спрямо годината по-рано (ноември 2021 г.) промишленото производство се увеличава с 4,7% след ръст с 5,5% през октомври, като най-голямо повишение с 8,7% отчита производството в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 5,6%, а производството в добивната промишленост – с 10,4%. Отново сме първи по ръст на промишленото производство в Европа

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември нараства с 0,4% спрямо октомври, когато се повиши с 1%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през ноември с 0,9%, докато продукцията от сградното строителство остава на нивото от октомври.

На годишна база строителната продукция през ноември нараства с 1,6% след растеж с 1,8% през октомври. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,5%, а гражданското и инженерното строителство – с 3%. Ръст на производството, строителството и търговията

През ноември 2022 г. НСИ отчита ръст в търговията на дребно с цели 2,2% спрямо октомври, когато се повиши с 0,3%, като това е увеличение за пети пореден месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през ноември за четвърти пореден месец, увеличавайки се с 4,7% след растеж с 0,6% през октомври.

В края на 2022 г. НСИ представи проучване, което показа подобряване на стопанската конюнктура у нас през последния месец на 2022 г., като ръст отчете промишлеността и търговията на дребно, строителството остана на нивото от ноември, а в сектора на услугите беше регистриран спад.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Първи сме по ръст на индустриалното производство в ЕС

"Алкомет" отчете 16 пъти по-голяма печалба

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички