Оборотът в търговията на дребно у нас без изменение в разгара на лятото


Оборотът в търговията на дребно у нас без изменение в разгара на лятото
Снимка: iStock

767

Оборотът в търговията на дребно у нас остава без изменение в разгара на лятото както на месечна, така и на годишна база, става ясно от данните на Националния статистически институт.

Оборотът в търговията на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети) запазва нивото си от предходния месец юли, сочат предварителните сезонно изгладени данни, като положението е същото и спрямо август 2022 година, става ясно от календарно изгладените данни.

Годишни изменения

През август 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5.6%). Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.8%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.8%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-съществен спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8.2%. Ръст е регистриран само в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.9%.

Месечни изменения

През август 2023 г. е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.5%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.2%, докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение - с 1.8%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, понижение се наблюдава при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.3%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени

изделия - с 0.7%. По-значително нарастване е регистрирано в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.0%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пореден спад в оборота на търговците на дребно в ЕС

Близо 9% ръст в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия през юли

Топлото време удря търговците на дрехи, прогнозират масови намаления, за да избегнат натрупването на непродадени наличности

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички