Близо 9% ръст в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия през юли


Близо 9% ръст в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия през юли
Снимка: Getty Images

1915

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства с 8.7% на годишна база през месец юли, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. На фона на това, оборотът в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1.9% и с 0.6%.

На месечна база се отчита минимален спад в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (-0.9%).

Като цяло през месец юли оборотът в търговията на дребно у нас (без автомобили и мотоциклети) нараства с 1.6% спрямо същия месец на миналата 2022 година. На месечна база оборотът в търговията на дребно през юли запазва нивото си от предходния месец юни.

Годишни изменения

През юли 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8.7%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1.9% и с 0.6%.

Храните на едро за българския пазар поскъпват, докато тези за износ поевтиняват

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8.3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4.9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 2.8%. Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14.3% и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.9%.

Месечни изменения

През юли 2023 г. е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

Оборотът в търговията на дребно нараства през юни

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително намаление се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0.9%. Увеличение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7%.

Спад в оборота на специализираните магазини за хранителни стоки за втори пореден месец 

Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79731
 • GBP
  1
  2.29881
 • JPY
  100
  1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички