Спад в оборота на специализираните магазини за хранителни стоки за втори пореден месец


Спад в оборота на специализираните магазини за хранителни стоки за втори пореден месец
Снимка: iStock

1681

Оборотът в търговията на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия у нас намалява за втори пореден месец.

Оборотът в търговията на дребно във въпросните специализирани магазини намалява с 1.3% през месец май тази година спрямо същия месец на миналата 2022 година, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Това се случва за втори пореден месец, след като през април бе отчетен спад от 3.1% на годишна база.

В същото време оборотът в търговията на дребно в „неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” нараства с 2% на годишна база през май.

Така, като цяло оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия у нас записва ръст през май от 1.6% на годишна база, след като през преходния месец бе отчетено нулево изменение.

Оборотът в търговията на дребно у нас намалява през април

На месечна база оборотът в търговията на дребно в специализираните магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства с 1.5% през май спрямо предходния месец, поставяйки край на два поредни месеца на понижение – спад от 1.6% и 1.4% на месечна база съответно през април и март.

Оборотът в търговията на дребно в „неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” нараства през май с 1.1% на месечна база.

Като цяло оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства с 1.1% през май спрямо април, сочат сезонно изгладените данни на НСИ.

Оборотът в търговията на дребно нараства през май

Общият индекс на оборота в търговията на дребно в България (без търговията с автомобили и мотоциклети) нараства с 1.8% на годишна база през май, сочат календарно изгладените данни на НСИ. Увеличението идва след като през предходния месец април бе отчетен годишен спад в размер на 2.7%.

Оборотът в търговията на дребно намалява в повечето страни от ЕС

На месечна база оборотът в търговията на дребно у нас нараства с 1.5%, според предварителните сезонно изгладени данни на националната статистика.

Годишни изменения

През май 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.0%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.4%).

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 9.2% и при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.6%. По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с - 11.3% и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - със 7.4%.

Месечни изменения

През май 2023 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.4% и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.1%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано намаление - с 0.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 9.9% и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%.

Дефлация у нас за първи път от 2 години насам

Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява

Цените на повечето плодове и зеленчуци падат тази седмица у нас

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички