Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари


Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари
Снимка: iStock

2538

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства през февруари както на месечна база, така и на годишна.

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства през февруари тази година с 2% спрямо същия месец на миналата 2022 година, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Конкретно оборота в търговията на дребно в неспециализирани магазини с храни, напитки и тютюневи изделия отчита ръст от 1.7% на годишна база, докато оборотът в специализирани магазини с храни, напитки и тютюневи изделия скача с 3.5% спрямо същия месец на миналата година.

На месечна база оборотът в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия нарастват през февруари с 0.7% спрямо предходния януари. Оборотът в неспециализираните магазини се увеличава с 0.7%, а в специализирани е отчетен ръст от 0.6% на месечна база.

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове

Като цяло през февруари тази година оборотът в търговията на дребно у нас, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства с 4.3% на годишна база през февруари, сочат календарно изгладените данни на НСИ. На месечна база обаче се отчита спад от 0.5% спрямо предходния януари, сочат предварителните сезонно изгладени данни.

Годишни изменения

През февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%, търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.9%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 2.0%.

Как търговските вериги приеха тавана на надценката за хранителните стоки?

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 54.2%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - със 7.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.2%.

Месечни изменения

През февруари 2023 г. е отчетено понижение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.8%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение съответно с 1.2 и с 0.7%.

Цените на хранителните стоки на едро продължават да поевтиняват вече четвърта седмица

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали намаление е регистрирано при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1.1%. Нарастване на оборота се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%.

Няколко съвета как да спестите пари при пазаруване в хранителния магазин

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички