Оборотът в търговията на дребно намалява в повечето страни от ЕС


Оборотът в търговията на дребно намалява в повечето страни от ЕС
Снимка: iStock

2559

Оборотите в търговията на дребно продължават да намаляват в повечето страни от Европейския съюз на фона на ускорената инфлация на потребителските цени, което подсказва за продължаващ процес по свиване на потреблението. България остава една от страните, където оборотите на дребно нарастват на годишна база.

Оборотът в търговията на дребно в Европейския съюз намалява с 4.1% на годишна база през месец март, докато понижението за еврозоната възлиза на 3.8%, сочат календарно изгладените данни на Евростат. На месечна база оборотите на търговците на дребно през март намаляват с 1.1% в ЕС и с 1.2% в еврозоната, според оценките на институцията. Това е втори пореден месечен спад в оборотите, докато годишното понижение започна още през миналата година.

Европейците свиват потреблението на хранителни стоки

Понижението на оборотите конкретно в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия възлиза на 6.6% на годишна база през март, докато месечното свиване достига 1.4% спрямо преходния февруари. На фона на това, оборотите в търговията с автомобилни горива в ЕС нарастват с 2.8% на годишна база и с 1% на месечна база. За страните от еврозоната увеличението е съответно 3.5% и 1.6%.

След резкия спад през март, инфлацията в еврозоната отново тръгна нагоре

Според наличните данни, оборотът в търговията на дребно намалява на годишна база през март в 16 страни от ЕС, докато увеличение се отчита в осем страни, сред които и България. На месечна база, оборотите падат в 18 страни от ЕС, включително и у нас, а ръст се наблюдава в едва 6 държави.

Най-сериозен годишен спад в оборотите на дребно през март се отчита в Естония (-13.5%), Унгария (-13.2%), Словения (-12.8%) и Швеция (-11.2%).

Най-голям ръст в оборотите на дребно се наблюдава в Испания (+10.8%), Румъния (+7.2%) и Кипър (+5.6%). Оборотите на дребно в Германия се свиват на годишна база през март с 8.4%. В България оборотите на дребно нарастват през разглеждания месец с 1.1% на годишна база, което представлява сериозно забавяне в темпа на растеж спрямо преходния месец февруари, когато увеличението бе 4.3%.

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари

На месечна база най-сериозно намаление в оборотите на дребно се отчита в Латвия (-2.7%), Германия, Полша (по -2.4%) и Люксембург (-1.9%). Страните с най-висок месечен ръст са Румъния (+2.9%), Португалия (+2.3%) и Ирландия (+1%).

На месечна база през март оборотите на търговците на дребно в България намаляват с 0.6%. Това е втори пореден месец на спад, след понижение от 1% през февруари.

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове

Какво се случва с цените на храните по света?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички