Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява


Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява
Снимка: Getty Images

3030

Потреблението на хранителни стоки в Европейския съюз продължава да намалява на фона на ускорената инфлация. Оборотът в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия в ЕС намалява с 4.6% на годишна база през месец април, сочат календарно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. Понижението за еврозоната възлиза на 4.4% на годишна база.

Това е пореден месец на годишно понижение в оборота на търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия – нещо, което се наблюдава от края на 2021 година насам. Спадът в оборота се случва въпреки повишените цени на храните, което е индикатор за продължаващо свиване на потреблението на гражданите на ЕС.

На месечна база оборотът в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия намалява през април с 0.4% в ЕС и с 0.5% в еврозоната, сочат сезонно изгладените данни на Евростат.

Като цяло оборотът в търговията на дребно в ЕС намалява с 2.9% на годишна база през април, като понижението конкретно за еврозоната възлиза на 2.6%.

На месечна база оборотът в търговията на дребно в ЕС нараства 0.1% през април спрямо предходния март и остава непроменен конкретно за еврозоната.

Оборотът в търговията на дребно намалява в повечето страни от ЕС

Индекс на оборота в търговията на дребно в ЕС (синята скала) и еврозоната (червената скала);

Източник: Евростат

През април оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива намалява с 2.3% на годишна база в ЕС и с 1.8% в еврозоната. Оборотът в търговията с нехранителни продукти се свива с 1.5% на годишна база в ЕС и с 1.1% в еврозоната.

На месечна база през април оборотът в търговията на дребно с нехранителни продукти в ЕС нараства с 0.6% спрямо предходния март, като увеличението е 0.5% за еврозоната.

Оборотът в търговията с автомобилни горива през април намалява с 2.2% спрямо март в ЕС, докато за еврозоната понижението е 2.3%.

Европейците свиват потреблението на хранителни стоки

Оборотът в търговията на дребно намалява на годишна база през април в повечето страни от ЕС. Най-сериозно понижение се отчита в Унгария (-12.6%), Естония (-10%), Словакия (-9.8%) и Словения (-8.6%). Именно това са и държавите, където се отчитат едни от най-високите нива на инфлацията в ЕС. В същото време, държавите, където оборотите на дребно нарастват най-много през април, са Кипър (+9.4%), Испания (+7.8%) и Люксембург (+6%). В тези страни се наблюдава едни от най-ниските нива на инфлация в ЕС.

Оборотът в търговията на дребно в Германия намалява с 4.4% на годишна база през април.

България също е част от тенденцията, като оборотът в търговията на дребно у нас през април намалява 2.7% на годишна база, след като през предходните месеци отчиташе увеличение.

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари

На месечна база най-сериозно намаление в оборота на дребно през април се отчита в Словакия (-5.8%), Румъния (-3.7%) и Словения (-2.4%). Най-отчетлив ръст в оборота на дребно през април се наблюдава в Хърватия (+3.4%), Люксембург (+3.3%) и Швеция (+3.1%).

На месечна база оборотът в търговията на дребно в България намалява с 2% през април спрямо предходния месец март, записвайки трети пореден месец на спад.

Търговците на дребно очакват цените да продължат да растат

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79401
 • GBP
  1
  2.32676
 • JPY
  100
  1.13283
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички