Търговците на дребно очакват цените да продължат да растат


Търговците на дребно очакват цените да продължат да растат
Снимка: iStock

2121

Търговците на дребно у нас очакват продажните цени да се увеличават през идните три месеца. Подобни са очакванията и на мениджърите в сферата на услугите, докато представителите на строителството и промишлеността очакват продажните цени в техните сектори да останат без промяна. Това става ясно от бизнес анкетата на Националния статистически институт за месец май тази година.

Според данните, общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 4.0 пункта спрямо предходния месец април, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 1.9 пункта, което се дължи на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 51.8 и 33.4% от предприятията.

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През май съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 8.4 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също са позитивни.

Цените на имотите вървят надолу и в България - трупат се нови данни

Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 4.7 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-позитивни.

Какво се случва с цените на храните по света?

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за дейността на предприятията. През последния месец нараства отрицателното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Оборотът в търговията на дребно намалява в повечето страни от ЕС

Услуги

През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се покачва с 3.2 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични.

Брашното и някои зеленчуци поскъпват, но цените като цяло бележат спад

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

В сравнение с април нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в сектора да се повишат през следващите три месеца. 

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички