Оборотът в търговията на дребно нараства през юни


Оборотът в търговията на дребно нараства през юни
Снимка: iStock

1242

Оборотът в търговията на дребно у нас (без търговия с автомобили и мотоциклети) нараства с 2.4% на годишна база през юни, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт.

На месечна база оборотът на търговците на дребно през юни остава на същото ниво спрямо предходния май, според предварителните сезонно изгладени данни на националната статистика.

Годишни изменения

През юни 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9.7%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 4.2%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, спад е отчетен при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 8.8%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.6%.

По-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.0% и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6.5%.  

Месечни изменения

През юни 2023 г. оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е без изменение спрямо май 2023 г., при търговията на дребно с хранителни стоки напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение - с 0.8%, докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано понижение - с 1.2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление се наблюдава при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 5.4%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.8%.

По-значителен ръст е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 10.0%.

Спад в оборота на специализираните магазини за хранителни стоки за втори пореден месец

Оборотът в търговията на дребно у нас намалява през април

Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява

Бизнесът у нас очаква цените да останат без промяна през следващите месеци

Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки нараства през февруари

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с бързи темпове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички