Официално: Ето кои бизнеси отварят от април


Официално: Ето кои бизнеси отварят от април
Снимка: БГНЕС

5585

Министърът на здравеопазването нареди от понеделник, 5 април, детските градини и яслите да възобновят работата си, съобщиха от здравното министерство. 

След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа. 

От четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство. 

От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра. 

От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект. 

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа, пише в заповедта. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април. Припомняме, че страната е в извънредна епидемична обстановка до края на април.

Предизборно ли е разхлабването на мерките?

Едва 14% от собствениците на заведения са съгласни да работят само градините им. Друга част от обектите приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения, по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. Значителна част обаче са против такова частично отваряне, показва анкета на Сдружението на заведенията, съобщи за БНР, Марин Сотиров от браншовата организация.

Според Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията, решението е предизборно. "Нека не ни отварят, да ни компенсират", настоя той. От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си. 

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички