Разхлабват забраните. Какво ще отвори?


Разхлабват забраните. Какво ще отвори?
Снимка: Правителствена пресслужба

6200

България започва постепенно да разхлабва забраните след 1 април. Новината за отпадането на част от ограниченията съобщи здравният министър Костадин Ангелов, а по-късно го потвърди и премиерът Бойко Борисов. Здравните експерти и политиците са се договорили да отворят част от бизнесите, които спряха работа при настоящия кратък локдаун.

"Поетапно и на базата на резултатите от ваксинирането срещу COVID-19 и оздравелите пациенти започваме разхлабване на мерките", заяви Борисов в Бяла, Русенско, цитиран от правителствената пресслужба.

Какво ще отвори

В първите дни на април ще отворят заведенията на открито – ресторанти, кафенетата. Ще отпаднат и забраните за фитнеси и СПА центрове. Предвижда се от 1 април театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории да отворят при заетост от 30%, която по-късно ще се увеличи до 50%.

Детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Между 5 и 12 април здравни и образователни експерти ще решат как ще се възстанови присъственото обучение, като най-вероятно ще се запази ротационният принцип от преди затварянето.

"От 1 април няма да бъдат върнати молове и търговски нехранителни големи магазини – евентуално компромис ще има за тези, които могат да работят на открито. Мероприятия на открито не предвиждаме да се провеждат до края на месец април", заяви здравният министър. Припомняме, че страната е в извънредна епидемична обстановка до края на април.

"В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората", посочи премиерът Борисов.

Борисов изтъкна усилията на ЕК, благодарение на които у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000. "Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията", категоричен бе премиерът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички