Затварянето започна. Какви са забраните?


Затварянето започна. Какви са забраните?
Снимка: iStock

7782

България влиза в третия си локдаун, откак започна пандемията от коронавирус. През следващите 10 дни в страната ни ще бъдат в сила редица ограничителни мерки, за да се опитаме да овладеем високите нива на заразяване с Covid-19, предаде БГНЕС.

Тъй като новозаразените се увеличават с по около 4000 души на ден, здравните власти наложиха временни противоепидемични мерки. Те влизат в сила със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 22 март до 31 март и се отнасят за цялата страна.

Училища и университети отново ще учат дистанционно, забранени са извънкласните занимания. Разрешение са само практически обучения и изпити по медицински и здравни специалности. Затварят и детските градини и детските ясли. Езикови, образователни и обучителни центрове и школи също минават онлайн.

Спират всякакви служебни мероприятия – конгреси, конференции, семинари, тиймбилдинги и др. Същото се отнася и за всички културни мероприятия – кина, театри, концерти и всякакви сценични прояви. Затварят музеите, галериите и библиотеките. Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания и посещения на туристически обекти в страната и чужбина.

Забранени са всякакви обществени събирания на открито – празненства, събори, фестивали и др. Сватби, кръщенета и други лични тържества ще могат да се състоят, но само ако са до 15 души. Забраняват се свижданията в болниците, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

Затварят врати всички фитнеси, плувни басейни и спортни зали и комплекси, както и игралните зали и казина. СПА центровете също няма да работят. Спортните събития на открито и закрито остават без публика.

Моловете минават на принципа на работа от предишните локдауни – магазините и заведенията затварят. Отворени остават аптеки, оптики, супермаркети, дрогерии, банкови клонове, застрахователи и платежни услуги, химическо чистене, фризьорски салони, зоомагазините и офисите на мобилните оператори, които се намират в търговските центрове.

Ресторантите отново затварят за посетители и ще правят доставки само за дома и офиса, а хотелите ще носят храната на гостите си по стаите. Затварят всички големи магазини (с площ над 300 кв. м), които не предлагат стоки от първа необходимост – строителни хипермаркети, магазини за техника и т.н. Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Ще работят само големите супермаркети и хипермаркети. В тях се връщат т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на възрастни хора. Хранителните магазини ще допускат само хора над 65-годишна възраст между 8:30 и 10:30 часа. Всички хора на пазари, тържища и базари трябва да са с маски и да спазват 1,5 метра дистанция помежду си.

Фирми и институции се връщат към работата онлайн, като най-много 50% от персонала може да работи присъствено.

Основната идея на забраните е да се попречи на струпването на хора и България да успява да контролира епидемията. Страната е в извънредна епидемична обстановка до края на април.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички