Подготвят новo пълно затваряне на държавата


Подготвят новo пълно затваряне на държавата
Снимка: iStock

17374

Нова национална карантина подготвят властите в България. Управляващите смятат да затворят за около месец молове, магазини, заведения, училища и спират всякакви спортни и развлекателни дейности. Строгите мерки трябва да влязат в сила от петък, 27 ноември и ще продължат поне до коледните празници.

Тежките ограничения обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов заедно с кризисния щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени на правителственото заседание в сряда, 25 ноември. "Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Всеки живот има значение", посочи Ангелов и разкри, че заболеваемостта у нас е скочила драстично през последните седмици.

Всички заведения за хранене, вкл. сладкарници и кафенета, ще бъдат затворени за клиенти, като ще работят само за домашни доставки. Детските градини и ясли затварят, а училищата и университетите отново ще преминат на дистанционно обучение. Дискотеките и нощните заведения също остават затворени. Забранени са екскурзиите в България и чужбина.

С 4 месеца – до края на март 2021 г. ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната. Ще бъдат затворени театри, кина, музикални събития и други развлекателни дейности. Всякакви служебни сбирки и семинари също ще бъдат забранени. Хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователите ще продължат да работят.

Засега КПП-та и забрана за пътуване между градовете няма да има. "Ние не налагаме локдаун, но вярваме, че заедно ще го наложим. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Време е отново да се обединим в името на живота", призова Ангелов.

Драстичните ограничения вече са съгласувани и с премиера Бойко Борисов. "С нито една мярка не трябва да прекаляваме, с нито една мярка не трябва да тревожим хората. Обездвижването и стоенето вкъщи влияят на психиката", каза Борисов след срещата с кризисния щаб.

Скок на заразените, болниците се пълнят

Строгите ограничения се налагат заради големия ръст на заразените с COVID-19 в последните 2 седмици. 23 569 нови случаи са установени у нас за последната седмица, като заразените се увеличават с над 100% на седмична база. Средната заболеваемост у нас се покачва до 666,5 души на 100 000, което ни нарежда на 11-о място в Европа.

Процентът на заразените варира в различните области и региони у нас. Най-ниска е в Кърджали – 137 души на 100 000, а най-висока – над 1000 на 100 000 души е в Габрово, Кюстендил и столицата София.

Увеличават се и приетите в болници с от 20% до 40%, 6,4% от хоспитализираните се нуждаят от лечение в интензивни отделения и реанимации. 5950 души с COVID-19 са приети в болници, над 1/3 от тях са в София. 408 души в момента са в реанимации. Заразени с Covid-19 в момента са над 2000 медици, 35% от тях са лекари, а 32% - медицински сестри.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Нужно е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването", каза Ангелов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички