Подготвят нови ограничения в цялата страна


Подготвят нови ограничения в цялата страна
Снимка: БГНЕС

11290

Държавата подготвя нови ограничения в борбата с коронавируса, които засягат училищата, заведенията, офисите и часовете за пазаруване в супермаркетите.

Училищата ще учат онлайн, ако делът на заболелите в тях е над 20%. Часовете за пазаруване на възрастни хора (т.нар. "зелени коридори") вече ще важат в цялата страна. До момента тази мярка беше наложена само в София. Освен от 8:00 до 10:00 сутринта, може да бъде въведен подобен времеви прозорец и следобед.

В офисите с големи открити пространства ще работят не повече от половината от служителите и то на голямо разстояние един от друг. Курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само ако присъстващите носят маски.

Новите по-строги мерки обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на NOVA. Той обаче увери, че няма да има пълно затваряне на държавата.

Баровете и дискотеките остават затворени, другите заведения продължават да работят, но с вечерен час. "Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23:30 часа", посочи министърът.

Системата на здравеопазването е все по-натоварена. "Натискът върху здравната система е изключително голям, oсобено в София. В столицата е имало над 550 повиквания към Спешна помощ за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало сигнал", изтъкна проф. Ангелов.

Леглата в болниците са достатъчни, но няма кой да ги обслужва. "Имаме много повече легла на глава от населението, отколкото в Европа. Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия", призна министърът. Най-голямото опасение на Ангелов е дали наличните лекари и сестри ще издържат "на това, което случва".

В тази ситуация най-важното е хората да спазват мерките и да се пазят, да не се срещат с големи групи хора. За да пречупим гръбнака на тази пандемия, трябва да подходим с разум, препоръча той.

Попитан как ще коментира рекордните жертви на COVID-19 през последното денонощие, здравният министър изтъкна факта, че има 875 оздравели. За последните седмици има хиляди излекувани, опита се да вдъхне кураж проф. Ангелов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички