Готвят още по-строги мерки за овладяване на заразата


Готвят още по-строги мерки за овладяване на заразата
Снимка: Министерски съвет

14540

Ситуацията с коронавируса е все по-тежка, което може да принуди властите да наложат още по-строги мерки. Затварянето на нощните заведения и онлайн обучението на гимназистите може да се удължи, много е вероятно и най-малките ученици да учат дистанционно.

Мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват правилата за маски, дистанция и лична хигиена, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по bTV.

Властите могат да изпратят и най-малките ученици да учат от вкъщи – въпреки мнението на МОН, че при тях това обучение не е особено ефективно и създава най-много трудности. "Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение", потвърди доц. Кунчев.

Възможно е допълнително затягане на мерките, без да се стига до пълно затваряне. Ако нещата вървят така, извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена, обяви експертът. За момента тя е в сила до края на ноември.

Вирусът в София се разпространява дифузно, а настоящите мерки са твърде слаби и трябва да бъдат затегнати още, смята директорът на столичната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов, в която се лекуват множество пациенти с COVID-19.

"Аз лично апелирам за затягане на мерките, защото ще стане така, че няма да можем да обслужваме никой", предупреди проф. Балтов.

Доц. Кунчев не е привърженик на вечерния час, но в общини, където заразата се разпространява твърде бързо, местните щабове го налагат. Въпреки наложените по-строги мерки на национално ниво, държавата не е забранила да се действа и на местно ниво.

При цифрите, които достигаме, очевидно се налага мерките да важат за цялата страна, както е в цяла Европа. Ако не вземаме навреме мерки, можем да стигнем чешката заболяемост – по 5000-6000 души на ден, подчерта главният здравен инспектор.

"Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме", коментира експертът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички