София наложи нови ограничения за най-младите и най-старите


София наложи нови ограничения за най-младите и най-старите
Снимка: iStock

10876

София наложи още ограничителни мерки, които засягат най-младите и най-възрастните, заради коронавируса. Моловете няма да допускат непълнолетни без придружител, а в супермаркетите ще пазаруват само възрастни клиенти между 10:00 и 12:00 часа. Промените обяви кметът Йорданка Фандъкова след заседание на Софийския кризисен щаб.

От събота, 7 ноември клиенти под 18 години нямат право да посещават молове без придружител. Причината е, че търговските центрове не могат да контролират групите от тийнейджъри. Наложиха вечерен час за всички заведения в София

Създават се т.нар. "зелени коридори" – само хора над 65-годишна възраст ще могат да посещават хранителните магазини между 10:00 и 12:00 часа. По-младите нямат право да влизат в магазините в този отрязък от време. Припомняме, че в София вече действат строги мерки – има вечерен час за заведенията, а по пазарите задължително се носят маски и се спазва дистанция от 1,5 м.

Поликлиниките ще преглеждат хора със симптоми

Бившите поликлиники ще преглеждат хора с грипоподобни симптоми. Така ще се помогне на хората, които се нуждаят от преглед и ще се разтоварят големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от домашно лечение, обясни Фандъкова.

През следващата седмица в поликлиниките трябва да се подготвят зони за такива прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Строг контрол в транспорта и по магазините

Екипи на столичната полиция и общината ежедневно проверяват за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и градския транспорт. Редовно се проверяват и хората под карантина. Внимателно се следи за носене на маски в градския транспорт, като линиите с най-много нарушения ще се проверяват постоянно. Пътниците в софийското метро са спаднали с около 100 000 през последните 10 дни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички