С маски и на дистанция по пазарите в София


С маски и на дистанция по пазарите в София
Снимка: БГНЕС

9077

Търговците на пазарите в София задължително трябва да носят маска или шлем и да са на 1,5 м метра дистанция между посeтителитe. Това става ясно от нова заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.

На пазарите няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други), предвиждат още правилата за продавачите. Директорите на пазарите се задължават да проведат инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, както и да осигурят необходимата вода, сапуни и дезинфектанти.

Клиентите, които също са длъжни да носят маски на територията на пазара, ще минават през КПП-та на входа при строг контрол, за да не се допуска струпване на хора. В павилионите се допускат по двама души, а останалите чакат отвън през 1,5 метра.

Трябва да бъдат поставени информационни табели с  инструкции за гражданите. Директорите на пазарите ще трябва всеки месец да докладват на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов за изпълнението на предпазните мерки.

София се намира трайно в "червената зона" и расте броят на заразените и хоспитализирани случаи. Само за последното денонощие в столицата има над 900 коронавирусните инфекции.  Ситуцията принуди Софийският оперативен щаб да наложи все по-строги мерки – баровете и дискотеките в града са затворени през следващите поне 2 седмици.

Кризисният щаб в столицата съветва да се работи онлайн, на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. Заразяването с COVID-19 се случва лесно на работните места.

Фандъкова създаде и Медицински експертен съвет за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19.

Експертите препоръчват преминаването към дистанционно обучение в училище да става по отделни класове или отделни училища, а мерило за това да е процентът ученици с положителен тест за COVID-19. Директорите решават как ще се учи в училище и детските градини при случаи на коронавирус. Университетите в столицата вече са призовани да преминат към онлайн обучение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички