Окончателно: Пазарите ще са затворени по Великден


Окончателно: Пазарите ще са затворени по Великден
Снимка: БГНЕС

9177

Противоепидемичните мерки по пазарите в София се спазват, но въпреки това те няма да работят в дните по Великден. Това стана ясно при инспекция на здравния министър Кирил Ананиев на столичния пазар "Димитър Петков", където той лично се увери, че е създадена много добра организация.

"Няма струпване между купувачи и продавачи. Има една спокойна обстановка. Хората разбират, че трябва да се спазват правилата", каза министърът след разходката си на пазара.

Нашето желание е възможно най-бързо да отворим пазарите след празниците, изтъкна Ананиев.

Последните разпореждания на държавата пазарите ще бъдат отворени от днес до сряда включително, за да могат хората да напазаруват за посрещането на Великден. От четвъртък пазарите се затварят за неопределено време.

Строги мерки

Пазарите отвориха днес, но при много строги противоепидемични мерки. Клиентите минават през КПП-та на входа при строг контрол, а улиците, пешеходните зони и градинките около Женския пазар са отцепени.

За да няма струпване на хора пред сергиите, се пускат по максимум 80 човека в зеленчуковата зона на пазара, а охраната на входовете и изходите поддържа постоянна радиовръзка, за да контролира потока от хора. В павилионите се допуска по един човек, а останалите чакат отвън през 2 метра.

Търговците са длъжни да носят предпазни маски и ръкавици, да дезинфекцират работното си място и да спазват дистанция от 2 метра при търговия – в противен случай ще изгубят правото си да продават на пазара (заради подобни нарушения вече има трима с прекратени договори).

От тонколони се чуват записи, напомнящи на хората да спазват мерките за борба с COVID-19, а на павилиони и сергии са разлепени писмени инструкции за гражданите. Чешмичките на територията на Женския пазар са снабдени с течен сапун и са превърнати в пунктове за дезинфекция. На територията на тържището са монтирани допълнително и още две мобилни чешми. След края на работния ден се мие и дезинфекцира целият пазар.

От управата на пазара призоваха възрастните хора да пазаруват в ранните часове на деня (както е с магазините от 8:30 до 10:30), за да няма струпване на хора.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички