Властта реши: България влиза в трети локдаун


Властта реши: България влиза в трети локдаун
Снимка: БГНЕС

14474

България влиза в трети национален локдаун. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовното заседание на кризисния щаб. Властите налагат ограничителни мерки за цялата страна, които започват от понеделник, 22 март и ще продължат 10 дни (т.е. до 31 март).

Причината за ограниченията е, че заразените и хоспитализираните в цяла България се увеличават, а ситуацията в страната се влошава.

Ресторантите отново затварят за посетители и ще доставят само за дома и офиса, а хотелите ще носят храната на гостите си по стаите. Затварят всички големи магазини (с площ над 300 кв. м), които не предлагат хранителни стоки. Това не важи за супермаркети и хипермаркети. Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Моловете минават на принципа на работа от предишните локдауни – магазините и заведенията затварят. Отворени остават аптеки, оптики, супермаркети, дрогерии, банкови клонове, застрахователи и платежни услуги, химическо чистене, фризьорски салони, зоомагазините и офисите на мобилните оператори, които се намират в търговските центрове.

Училища и университети отново ще учат дистанционно, забранени са извънкласните занимания. Затварят и детските градини. Образователни и обучителни центрове и школи също минават онлайн.

Затварят всички фитнеси, плувни басейни и спортни зали и комплекси, както и игралните зали и казина. Спортните събития на открито и закрито остават без публика.

Спират всякакви служебни мероприятия – конгреси, семинари, тиймбилдинги и др. Същото се отнася и за всички културни мероприятия – кина, театри и всякакви сценични прояви. Преустановяват се екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти.

Забранени са всякакви обществени събирания на открито – празненства, събори, фестивали и др. Сватби, кръщенета и други лични тържества ще могат да се състоят, само ако са до 15 души.

Всички хора на пазари, тържища и базари трябва да са с маски и да спазват 1,5 метра дистанция помежду си.

"Целта на мерките е да запазим ефективен контрол върху епидемията. Не искаме да стигаме до лошите спомени, които имаме от октомври и ноември", каза Ангелов. Подготвят ново пълно затваряне на държавата

По-строгите мерки ще бъдат част от заповед на здравния министър, която ще бъде публикувана по-късно днес.

Девети по заболеваемост в ЕС, първи по смъртност на Балканите

Общава заболеваемост в България е 483 души на 100 000 души, с което заемаме девето място в ЕС и 3-о на Балканите. Страната ни е четвърта по смъртност в ЕС (след Словакия, Чехия и Унгария) и първа на Балканите.

Цяла България вече е червена зона, а в 5 града заболеваемостта е над 600 души на 100 000. Това са Бургас – 676, Плевен – 647, София – 638, Враца – 636 и Кюстендил – 604. Най-малка е заболеваемостта в Търговище – 79, Видин – 144, Разград – 146 и Кърджали – 155 на 100 000 души.

България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Вълната от английския вариант на вируса достигна и обхвана целия континент. В момента в Централна Европа и на Балканите са най-високите стойности и затова беше наложително да вземем мерките, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички