Възрастните хора ще пазаруват в нов час в магазини и аптеки


Възрастните хора ще пазаруват в нов час в магазини и аптеки
Снимка: iStock

15069

Зелените коридори за пазаруване в супермаркетите се преместват следобед. Вместо от 8:00 до 10:00 сутринта, възрастните клиенти ще могат да си купуват нужното от 13:30 до 16:30. По-младите нямат право да влизат в магазините в този отрязък от време. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от събота, 14 ноември.

В аптеките ще има два "зелени коридора" – сутрин между 8:00 и 10:00 и следобед между 13:30 и 16:30. В тях ще се допускат само хора на и над 65-годишна възраст. София наложи нови ограничения на най-младите и най-старите

Часът е най-приемлив както за магазините, така и за възрастните хора, много от които ходят на работа, обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Хората на и над 65 години могат да ходят и през останалата част от деня в магазините, ако имат такава необходимост, подчерта министърът.

Властите са работили повече от седмица по избирането на най-подходящия период за "зелени коридори", проведени са много разговори с търговските вериги и е постигнато това решение. Възрастните хора стриктно спазват зелените коридори, увери Ангелов.

Първоначалната заповед на здравния министър за "зелени коридори" създаде сериозни проблеми, защото на практика ограничи достъпа на по-възрастните до магазините само между 8:00 и 10:00 сутринта. Те не бяха допускани да пазаруват през останалата част на деня.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила. В социалните мрежи заваляха свидетелски разкази за подобни случки, придружени с остри критики към властта. Репортажите за това обиколиха всички медии.

Намеси се и омбудсманът Диана Ковачева и публично призова здравния министър да промени заповедта, тъй като тя дискриминира най-възрастните българи, а пазаруването в ранните сутрешни часове може да доведе до инциденти в студеното и хлъзгаво време.

Ковачева изтъкна като притеснителен факта, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички