Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко


Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко
Снимка: Thinkstock/Guliver

4331

Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко с бактерията „Лактобацилус булгарикус“, след като държавната компания за млечни продукти „Ел Би Булгарикум“ подписа споразумение за използване на лиценза с една от най-големите монголски компании за прозиводство на храни "APU Company". Така Монголия ще стане втората страна в Азия, прозвеждаща българско кисело мляко, след Япония.

Инициативата за стъпване на азиатския пазар бе на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и се случва с активната подкрепа на посланика на Монголия у нас Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа, съобщават от пресцентъра на министерството. Двамата присъстваха и на официалното подписване на документа.

„Началото на разговорите за това сътрудничество бе поставено през декември миналата година и само за четири месеца успяхме да стигнем до подписването на днешното споразумение. То ще позволи автентичното българско кисело мляко да се продава и в Монголия“, каза министър Никола Стоянов. Икономическият министър и Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа подчертаха, че това е стъпка в посока на засилване на двустранните икономически отношения между България и Монголия.

Пореден български продукт получи защита като храна с традиционно специфичен характер в ЕС

„България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия“, коментираха от ръководството на „APU Company“.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

От тяхна страна бе наблегнато на факта, че споразумението ще им позволи да изпълнят една от целите, заложени от монголската държава за производството на здравословна и полезна храна. Те вече са посетили и базата на „Ел Би“ във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. Интерес има и към общи проекти в развойната дейност и създаване на съвместни продукти, съобразени с особеностите на монголския пазар.

„Ел Би Булгарикум“ намалява цените на млечните продукти във фирмените магазини

Споразумението е със срок от пет години. Монголската „APU Company“ получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на „Ел Би Булгарикум“. „Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие“, подчерта министър Стоянов.

АPU Company е основана през 1924 година и е една от първите монголски фирми, специализирана в производството на храна и напитки. Общият пазарен дял на компанията на вътрешния пазар на млечни продукти е 31%. В Топ 5 е на монголските фирми по размер на платени данъци. Един от основните акционери в компанията е Heineken. Предлага над 320 продукта, а през 2014 година създава собствена фабрика за млечни продукти, а от миналата година произвежда и сирене. Компанията разработва и проект за монголски номадски млечни продукти (YAK Project).

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички