Още една страна забранява износа на редкоземни суровини


Още една страна забранява износа на редкоземни суровини
Снимка: iStock

5168

След като Китай наложи ограничения върху износа на редкоземни метали, още една страна обяви подобни планове. Малайзия ще разработи политика за забрана на износа на редкоземни суровини, за да избегне енсплоатация и загуба на ресурси. Това става ясно от думите на премиера на страната Ануар Ибрахим, предава Reuters.

Малайзия е дом на малък дял от световните резерви от редкоземни материали с приблизително 30 000 метрични тона, според данни на Геоложкия институт на САЩ. Китай от дрига страна е най-големият източник с резерви от 44 млн. тона.

Решението идва на фона на усилията на света да се диверсифицира от Китай, която е най-големият производител на ключови редкоземни минерали, които се използват в индустриите за полупроводникови чипове, електромобили и военно оборудване.

Ануар посочва, че правителството ще подкрепи развитието на индустрията за редкоземни суровини в Малайзия, като подобна забрана би „гарантирала максимум възвращаемост за страната.”

Той не посочва кога предложението би влязло в сила.

Индустрията за редкоземни суровини се очаква да допринесе с до 2 млрд. долара за брутния вътрешен продукт на страната през 2025 година, създавайки близо 7 000 работни места, става ясно от думите на Ануар пред парламента на Малайзия.

„Подробно картографиране на източниците на редкоземни елементи и всеобхватен бизнес модел, който комбинира индустрии нагоре, в средата и надолу по веригата, ще бъдат разработени, за да се поддържа веригата за стойност на редкоземните елементи в страната”, казва той.

Малайзийската забрана може да окаже влияние върху продажбите към Китай, който е внесъл около 8% от своята рекоземна руда от южноазиатската страна в периода януари – юли тази година, според митническите данни на Китай.

Ключови минерали

По-рано през тази година Китай обяви ограничения върху износа на някои метали, използвани в индустрията за полупроводници, като ходът се разглежда като ответно решение, провокирано от щатската забрана за продажба на някои американски технологии на Китай.

Тези действия провокираха страхове, че Китай може да ограничи износа на други ключови минерали, включително редкоземни.

Анализаторът Дейвид Мериман от Project Blue казва, че въздействието на малайзийската забрана не е ясно веднага поради липса на подробности, но забраната за редкоземни руди може да засегне китайските компании, опериращи в Малайзия.

„Законодателството може да има някои отрицателни въздействия върху потенциалните инвестиции в Малайзия от китайски представители, които са погледнали към други азиатски нации, откъдето да доставят непреработени или смесени редкоземни съединения като суровина за (редкоземни) съоръжения за преработка в Южен Китай“, казва Мериман.

Австралийската компания Lynas Rare Earths Ltd , най-големият производител на редкоземни материали, намиращ се извън Китай, има мощност в Малайзия за преработка на концентрат, извличан от Австралия.

Не е ясно дали планираната забрана за износ на Малайзия ще засегне Lynas, която не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Малайзия наложи ограничения върху някои от операциите по преработка на Lynas, позовавайки се на опасения относно нивата на радиация от крекинг и излугване.

Lynas оспори обвиненията и каза, че е в съответствие с разпоредбите.

Какво представляват металите галий и германий и защо Китай ограничава износа им?

Саудитска Арабия се насочва към по-малко бляскав източник на богатство

Страната с вторите най-големи залежи на редкоземни метали в света планира драстично увеличение на продукцията

Норвегия откри голямо находище на редкоземни метали на дъното на морето (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички