Саудитска Арабия се насочва към по-малко бляскав източник на богатство


Саудитска Арабия се насочва към по-малко бляскав източник на богатство
Снимка: iStock

7680

Под горещите лъчи на лятното слънце, Рене Суигърс върви през пустинята към сондажна платформа. Той обаче не търси петрол, който е двигател на икономиката на Саудитска Арабия през последните 80 години, а друг потенциален източник на богатство и влияние, към който кралството е насочило поглед.

След като вече използва енергийните си богатства, за да преобърне света на спорта, туризма и киното, престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, е готов да вложи милиарди долари в използването на метали на стойност за над 1,3 трилиона долара, които според неговото правителство са заровени на места като това, пише Bloomberg, цитирана от Yahoo Finance.

На фона на всичко останало, планът може и да не е от най-бляскавите компоненти на грандиозната "Визия 2030" за трансформиране на саудитската икономика. Перспективата за превръщането на страната в металургичен център, който може да пробие в световната индустрия, не е лишена от скептици. Но на 38-годишния фактически лидер на Саудитска Арабия не му липсват богатство или амбиции. Ключово ще бъде да убеди международните минни компании, че си заслужава да го направят.

Ако успее дори само отчасти, проектът ще създаде последици отвърд Близкия изток, не само относно добива на метали, но и по линия на отношенията на Саудитска Арабия със САЩ, Китай и развиващите се пазари, към които кралството се приближава.

Суигърс, намибиец, който работи за британската минна компания Moxico Resources Plc, вярва в плана. Той помага за създаването на нова открита мина за добив на цинк и мед на около 200 км западно от саудитската столица Рияд.

Страната с вторите най-големи залежи на редкоземни метали в света планира драстично увеличение на продукцията

"Работил съм по проекти в цяла Африка и познавам геологията и местата, където е добре да се добива", казва Суигърс, извличайки от платформата земни проби от дълбочина 200 метра и посочвайки блестящи на слънцето медни залежи. "Този обект е точно като тях."

Ако всичко се осъществи, до 2025 г. обектът Khnaiguiyah, върху който той работи, ще произвежда метали, включително 100 000 тона цинк годишно и 10 000 тона мед в първата си фаза. Това е миниатюрно количество по световните стандарти, еквивалентно на добива на мед в Чили за около 18 часа, но целта е обемът да се удвои. Това е един от няколкото проекта в кралството.

Освен разработването на местни мини, планът има и друг елемент, който според специалисти от бранша не е толкова спекулативен и се реализира по-бързо. Саудитска Арабия иска да изкупува ресурси от други страни, които да бъдат рафинирани и преработени в новоизградени съоръжения в кралството.

През юли страната обяви първия си голям опит в международния добив на полезни изкопаеми. Тя участва в сделка за 3,4 млрд. долара в Бразилия, като закупи дял в подразделението за цветни метали на Vale SA заедно с инвестиционен фонд Engine No. 1.

Сделката е първата на Manara Minerals, дружество, създадено от мощния държавен инвестиционен фонд на Саудитска Арабия - Public Investment Fund (PIF) и Saudi Mining Co., известно още като Maaden. Споразумението дава на кралството, което се пребори с конкуренцията на Япония и Катар, 10% дял в един от ключовите световни доставчици на никел и мед - основни метали, необходими за декарбонизацията.

Ще има и още сделки. Двамата акционери на Manara първоначално ще осигурят около 3 млрд. долара за две или три международни сделки годишно, а при необходимост ще бъде предоставено и по-голямо финансиране, твърдят хора, запознати със стратегията. Това е част от целта на Maaden да увеличи ролята си във вътрешното производство, като същевременно купува достъп до световни ресурси.

Стълб за новата икономика на Саудитска Арабия

С помощта на правителствени субсидии и кредитиране от страна на контролирани от държавата фондове общата цел е Саудитска Арабия да се позиционира като алтернативен на Китай доставчик на метали и минерали, които са жизненоважни за глобалния енергиен преход, като например батерии за електрически автомобили. Накратко, старият мръсен добив е един от стълбовете на новото чисто бъдеще.

"Саудитска Арабия се нуждае от повече от един двигател, за да постигне своята визия", заявява в интервю Халид ал Мудайфер, заместник-министър по въпросите на минното дело. По думите му планът на кралството е да се превърне в икономическа и индустриална сила. "За тази цел се нуждаем от минерали."

Основният метал, който представлява интерес за компаниите, е медта, но Саудитска Арабия иска да добива и уран, и фосфати за своята зараждаща се ядрена програма. Това привлича вниманието на западните сили и на Организацията на обединените нации, които се опасяват от разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

Какво представляват металите галий и германий и защо Китай ограничава износа им?

Саудитска Арабия се стреми да диверсифицира икономиката си от петрола, като добивът на метали изглежда е част от амбициозния план;

Източник: iStock

Саудитска Арабия неведнъж е заявявала, че атомната ѝ програма е със строго мирни цели, но принц Мохамед е заявявал, че кралството би разработило бомба, ако другата голяма близкоизточна сила - Иран, направи това.

Някои ръководители и съветници на най-големите минни компании в света обаче се съмняват в плановете на кралството за вътрешен добив и посочват на първо място геологията му. Запасите на уран в страната са наречени "силно неикономични". Медните залежи, най-желаният метал за повечето миньори, са се образували главно от вулканична дейност.

Това означава, че те вероятно ще бъдат открити само в малки и средни по големина площи. Това ги прави по-малко привлекателни за добив в сравнение с находищата, които се простират по протежение на Андите в Латинска Америка и осигуряват по-голямата част от световните доставки, или с формациите от седиментни скали на места като Централна Африка.

Тези юрисдикции се разглеждат като много по-перспективни за големите, дълготрайни мини, които много от големите световни компании искат да разработят.

Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий

Съществува и проблемът с водата, която е в оскъдно количество в Саудитска Арабия, тъй като страната е около 95% пустиня. "Съществува и предизвикателство, свързано с наличието на инфраструктура, особено за находища, разположени в отдалечени пустинни райони", казва Карол Нахле, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон консултантска компания Crystol Energy.

Голяма част от плана на Саудитска Арабия ще зависи от това доколко успешни са проекти като този в Khnaiguiyah, за да се стигне от идентифицирането на конкретни местоположения на минерални залежи до търговско производство. Ajlan & Bros, местният инвеститор, който разработва Khnaiguiyah заедно с базираната в Обединеното кралство Moxico Resources, е заделил 14 млрд. долара за инвестиции в разработването на мини и преработвателни съоръжения до 2030 година.

Фирмата, контролирана от богата саудитска фамилия, натрупала богатството си от продажбата на традиционни арабски забрадки, залага на това, че "Саудитска Арабия може да се превърне в нов източник на минерали и редкоземни елементи, далеч от Китай", казва Фахад Аленези, главен изпълнителен директор на групата за метали и минно дело в Ajlan & Bros. Тъй като Китай и САЩ се конкурират за достъп до ресурси, "това е здравословно за нас", казва той.

Ajlan планира да изгради най-големия завод за преработка на цинк и мед в Близкия изток в Янбу на западното крайбрежие на Саудитска Арабия. По-голямата част от вниманието ще бъде насочена към вътрешното търсене, но фирмата вече получава предложения от китайски и европейски търговски къщи да вземе всички стоки, които може да произведе.

Саудитска Арабия си партнира с Китайската геоложка служба по договор на стойност 207 млн. долара, за да помогне за идентифицирането на минерали в района на т.нар. арабски щит в кралството, където има най-много находища, заявиха официални лица на саудитско-китайска бизнес конференция през юни. Правителството в Пекин също така ръководи усилията за идентифициране на урановите находища в кралството.

Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

"Основното е, че Саудитска Арабия е изключително перспективна", заяви Марк Бристоу, главен изпълнителен директор на Barrick Gold Corp, в интервю по време на посещението си в Рияд през януари. Що се отнася до оценката за над 1 трилион долара на недобитите метали в земята, "каквото и да е това число, си заслужава да бъде инвестирано", каза Бристоу, чиято компания пое риска за Мали преди повече от 25 години и помогна за превръщането му в топ производител на злато в Африка.

Канадската Barrick управлява медна мина на югозападното крайбрежие на Саудитска Арабия, близо до Червено море. Тя също така води разговори с PIF за потенциален дял в меден проект в Пакистан, който би донесъл саудитски пари и политическо влияние, заявиха наскоро запознати с въпроса.

"Визия 2030" и още 75 млрд. долара за икономиката на Саудитска Арабия

Правителството предлага големи стимули за компаниите да започнат добив на полезни изкопаеми. Саудитският фонд за индустриално развитие ще предложи финансиране в размер до 75% от проекта. Предвиден е петгодишен гратисен период за плащане на концесионни такси, таван на нивата на данъчно облагане и ангажимент да не се налагат извънредни данъци. Всички държавни приходи от миннодобивната дейност ще постъпват в специален фонд, който ще се реинвестира в индустрията.

След над половин век доминация САЩ загубиха лидерската си позиция на ключов световен пазар

Минното дело е така нареченият "трети стълб" на икономиката във "Визия 2030". Другите са петролът и нефтохимията, което означава, че минното дело ще се превърне в най-голямата част от икономиката след петрола и газа. Според целите, до 2030 г. в индустрията ще бъдат заети повече от 250 000 души и тя ще допринесе с около 75 млрд. долара за саудитския брутен вътрешен продукт.

Индустрията за рафиниране и преработка на метали би могла да привлече интереса на международни партньори, които искат да осигурят по-голяма конкуренция на Китай, който понастоящем доминира в преработката на минерали и производството на батерии. Това, разбира се, е възможно, ако всичко върви по план.

Досега саудитските търгове за лицензи за проучване в страната са привличали само по-малки играчи. През август кралството обяви поредния кръг от търгове за инвестиции и развитие на осем минни района в страната.

Съмненията сред големите минни компании обаче не означават, че те не следят отблизо усилията на Саудитска Арабия. Под ръководството на престолонаследника, Саудитска Арабия е готова да поеме търговски рискове,  от които други държави с минни амбиции биха могли да се въздържат, а футуристичният му нов град в пустинята, наречен Неом, и неотдавнашните щедри разходи за футбол показват вярата на кралството и целите му.

"Други от бранша ми казаха, че това е реално и е нещо, до което трябва да се доближите", казва Майк Хенри, главен изпълнителен директор на BHP Group Ltd., най-голямата минна компания в света, по време на пътуване до Саудитска Арабия. "Това определено е нещо добро." Това се случи през януари, когато той присъства на годишната конференция по минно дело в страната. Дали гиганти като BHP ще се включат, предстои да разберем.

Източник: Bloomberg/Yahoo Finance

След трансферите за стотици милиони: Саудитска Арабия има интерес към участие в европейската Шампионска лига

 

Световната банка посочи кои метали ще поскъпнат най-много и за дълго

Саудитска Арабия ще инвестира 25 млрд. долара в една от страните с най-голямо население в света

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

Най-голямата петролна компания в света отчете спад в печалбата с близо 38% през второто тримесечие

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички