Саудитска Арабия ще инвестира 25 млрд. долара в една от страните с най-голямо население в света


Саудитска Арабия ще инвестира 25 млрд. долара в една от страните с най-голямо население в света
Снимка: iStock

13147

През следващите две до пет години Саудитска Арабия ще инвестира до 25 млрд. долара в Пакистан в различни сектори, отбеляза служебният министър-председател на Пакистан Анваар-ул-Хак Какар, като добави, че правителството му ще възстанови и спрения процес на приватизация, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Южноазиатската държава, която е пета в света по численост на населението (240 млн. души), поема по сложния път на икономическото възстановяване под ръководството на служебно правителство, след като одобрената през юли от Международния валутен фонд (МВФ) програма за заем в размер на 3 млрд. долара предотврати фалит по държавния дълг.

В разговор с журналисти в официалната си резиденция Какар заяви, че инвестициите на Саудитска Арабия ще бъдат насочени към минното дело, селското стопанство и информационните технологии и са част от усилията за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции в Пакистан.

Нямаше незабавен отговор на запитването на Reuters до правителството на Саудитска Арабия за коментар на забележките на Какар.

Ако бъде потвърдена, поредицата от инвестиции на стойност 25 млрд. долара ще бъде най-голямата досегашна инвестиция на кралството в Пакистан.

Пакистан, който е дългогодишен съюзник на Рияд, се бори с криза в платежния баланс. Той се нуждае от милиарди долари в чуждестранна валута, за да финансира търговския си дефицит и да изплати международните си дългове през текущата финансова година.

Какар не уточни проектите, които Рияд търси за инвестиции, но миналия месец Barrick Gold Corp заяви, че е отворен да привлече фонда за богатство на Саудитска Арабия като един от партньорите си в пакистанската златна и медна мина Reko Diq.

Неизползваните минерални залежи на Пакистан се оценяват консервативно на около 6 трилиона долара, каза Какар, чието правителство трябва да бъде временно, създадено да наблюдава националните избори, насрочени за ноември, но се очаква да бъдат отложени с месеци.

Barrick счита, че мината Reko Diq е една от най-големите неразработени медно-златни области в света и притежава 50% дял, а останалите 50% са собственост на правителствата на Пакистан и провинция Белуджистан.

Какар заяви също така, че правителството му ще се стреми да приключи две приватизационни сделки, вероятно за държавни предприятия от енергийния сектор, през следващите шест месеца и ще се стреми да приватизира и друго държавно предприятие извън енергийния сектор.

Държавните предприятия в Пакистан отдавна са обект на безпокойство, като финансовото им състояние се влошава още повече. Неотдавна Пакистан отново включи в списъка за приватизация изпитващото затруднения държавно предприятие Pakistan International Airlines (PIA).

Процесът на приватизация в страната до голяма степен е в застой, тъй като продажбата на държавни активи е политически чувствителен въпрос, от който много избрани правителства се въздържат.

Страната с най-голямото население в света ограничава вноса на лаптопи, таблети и сървъри

Пакистан плати на Русия в юани за доставката на евтиния петрол

Над 90% от ядреното оръжие в света се държи от две държави

След трансферите за стотици милиони: Саудитска Арабия има интерес към участие в европейската Шампионска лига

Най-голямата мюсюлманска страна в света сваля ДДС за продажба на електромобили до 1%

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички