Пакистан плати на Русия в юани за доставката на евтиния петрол


Пакистан плати на Русия в юани за доставката на евтиния петрол
Снимка: iStock

2919

Пакистан плати за първия си междуправителствен внос на суров петрол на по-ниски цени в юани. Това заяви министърът на петрола на южноазиатската страна, като очерта значителна промяна в доминираната от щатски долари международна търговия на Пакистан, предава Reuters.

По-евтиният руски суров петрол дава на властите в Исламабад облекчение, тъй като страната е изправена пред остра криза на платежния си баланс, рискувайки неизпълнение на дълговите си задължения. Валутните резерви нa от централната банка на Пакистан, едва стигат, за да покрият 4 седмици контролиран внос.

Първият товар с руски суров петрол, договорен съгласно ново споразумение, сключено между Исламабад и Москва по-рано тази година, пристигна на пристанището в южния град Карачи в неделя и сега се разтоварва.

Министърът на петрола Мусадик Малик, не разкри търговските подробности на сделката, както цената или отстъпката, която Пакистан е получил, но заяви, че плащането е извършено в китайска валута, посочват от Reuters, които са провели телефонно интервю с Малик.

Той заяви, че покупката, първата междуправителствена сделка на Пакистан с Русия, се състои от 100 000 тона суров петрол, от които 45 000 тона са акостирали в пристанище Карачи, а останалите са в процес на доставка. Пакистан извърши покупката още през април.

Пакистанската покупка дава на Москва нов път за доставки в допълнение към нарастващите продажби на петрол за Индия и Китай.

Въпреки че е дългогодишен западен съюзник и върховен съперник на съседна Индия, която исторически е по-близо до Москва, анализаторите посочват, че сделката за суровия петрол представлява и нов път за Пакистан в момент, когато неговите нужди от финансиране са големи.

„Държавната Pakistan Refinery Limited първоначално ще преработва руския суров петрол“, заяви министърът. По-рано той посочи купуването на пратката като пробен пуск, да се прецени финансовата и техническата осъществимост.

Вносът на енергия е по-голямата част от външните плащания на Пакистан. Исламабад е внесъл 154 000 барела на ден петрол през 2022 г., почти непроменено ниво спрямо 2021 г., сочат данни на анализаторската фирма Kpler.

Петрол в страната се доставя главно от най-големия износител в света Саудитска Арабия, следвана от ОАЕ, допълват от Reuters.

Междувременно вчера централната банка на Пакистан обяви, че ще остави лихвените равнище без промяна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още една държава получава първата си доставка евтин руски петрол

4 европейски страни, включително и България, събират запаси от руски петрол

Въпреки санкциите: Една страна купува все повече руски петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички