След над половин век доминация САЩ загубиха лидерската си позиция на ключов световен пазар


След над половин век доминация САЩ загубиха лидерската си позиция на ключов световен пазар
Снимка: iStock

22511

В продължение на повече от половин век американските земеделци доминираха на международния пазар на царевица. Щатският износ на ключовата зърнена култура бе по-голям от всяка друга страна. Но това вече не е така.

През селскостопанската година, приключваща на 31 август, САЩ предадоха короната на най-големия износител на царевица в света на Бразилия. И може би никога няма да си я върнат, пише Bloomberg, цитирана от Yahoo Finance.

През 2023 г. на САЩ ще се падат около 23% от световния износ на царевица, което е доста по-малко от дял от близо 32% на Бразилия, сочат данни на Министерството на земеделието на САЩ. Очаква се Бразилия да задържи лидерството си и през аграрната 2024 г., която започва на 1 септември. Само веднъж в данните, датиращи от управлението на Кенеди насам, Америка е изпадала от първото място преди това: за една година през 2013 г. след опустошителна суша. Никога досега американската индустрия за износ на царевица не е прекарвала две последователни години на второ място - нещо, което може да се промени.

Загубата на лидерството в износа на царевица може да се стори позната тема на американските фермери, които през последното десетилетие отстъпиха първото място и в износа на соя и пшеница. Соята беше първата, която си отиде, като Бразилия окончателно зае лидерската позиция през 2013 г. През следващата година САЩ загубиха и господстващото си положение при пшеницата, като Европейският съюз, а след това и Русия започнаха да изместват американските фермери на световния пазар.

Зад промяната стоят редица фактори: нарастващите разходи в страната и недостигът на свободни земеделски площи, продължителните последици от търговската война на бившия президент Доналд Тръмп с Китай, силният щатски долар. Днес САЩ съставляват около една трета от световния износ на соя, на второ място далеч след Бразилия. При пшеницата тя вече е на пето място, с едноцифрен дял от световния пазар.

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

Непрекъснатият спад и загубата на конкурентоспособност за САЩ е удар за страна, която дълго време е използвала храните като геополитическа сила. В разгара на Студената война САЩ използваха големите си запаси като инструмент за предотвратяване на разпространението на комунизма в развиващите се страни и дори доставяха около една четвърт от пшеницата си на Русия след неуспеха на реколтата в началото на 70-те години.

"САЩ ми напомнят на жаба, която бавно се вари", казва Ан Берг, независим консултант и ветеран-търговец, която започва кариерата си в Louis Dreyfus Co. през 1974 г. "Те загубиха господстващото си положение, но това отне 40 години."

Със сигурност промяната в доставките на царевица не е чак толкова неочаквана: В продължение на години федералното правителство стимулира използването на отгледаната в страната царевица за производство на етанол, който се добавя към бензина. Около 40% от американската царевица отива за снабдяване на местните фабрики за производство на етанол, който се използва като транспортно гориво - въпреки че това търсене ще бъде изложено на риск, тъй като все повече електрически превозни средства се появяват на пътя. Когато фабриките не купуват, реколтата от царевица в САЩ също може да се складира в огромни силози или елеватори за бъдеща употреба в продължение на години в очакване на по-добри цени.

"В случая с царевицата и фасула това, което виждате, е, че използваме много повече от тях у дома", каза Грег Дуд, бивш главен преговарящ по селскостопанство за търговия със САЩ при администрацията на Тръмп. "Това не е нещо лошо. Това, което наистина се случва тук, е, че произвеждаме етанол, храним добитъка, произвеждаме възобновяем дизел и сме по-независими по отношение на горивата."

Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради решение на най-големия износител в този сектор

Производството и износът на царевица е традиционен стълб за икономиката на САЩ. Зърнената култура е ключова за света, тъй като има множество приложения - от фураж за добитъка, през хранителен продукт за домакинствата, до средство за производство на биогорива;

Снимка: iStock

Криста Суонсън, фермер от Илинойс и водещ икономист в Националната асоциация на производителите на царевица, заяви, че огромната реколта в латиноамериканската държава и недостигът в САЩ, съчетани със слабата бразилска валута, са дали предимство на бразилската индустрия за износ на царевица през този сезон. Тя се надява това да е временно. "Тази година бяхме изправени пред някои предизвикателства на световния пазар", казва тя. "Трудно е да се конкурираш, когато през май и юни пазарната цена в Бразилия беше със 75 цента на бушел по-ниска от тази в САЩ."

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Все пак някои от предизвикателствата пред американската царевична индустрия, свързани с конкуренцията на световната сцена, ще останат и след края на настоящата пазарна година. САЩ имат по-високи разходи за труд и транспорт, особено след като продължаващата суша по река Мисисипи запушва основната търговска артерия за културите от Средния Запад. В същото време Бразилия модернизира пристанищата и инфраструктурата си, преодолявайки по-ранните логистични пропуски. Освен това Бразилия, със своя по-топъл климат, получава две реколти царевица годишно вместо една, което ѝ дава конкурентно предимство пред САЩ. Дори ако американският сектор на царевицата си възвърне първото място по износ за година или две в краткосрочен план, предвид всички пречки, които среща на световния пазар в сравнение с Бразилия, е малко вероятно да си върне короната в дългосрочен план.

Това е голяма промяна за страна, в чиято патриотична песнопойка се възхваляват "кехлибарените вълни от зърно". В пика на своето развитие САЩ изнасяха 78% от годишното си производство на пшеница, 54% от соята и 45% от царевицата; през 2024 г. се очаква тези показатели да спаднат съответно до 40%, 43% и 14%. Освен това САЩ заемат по-малък дял от световния износ на култури като цяло.

За големия купувач на селскостопанска продукция - Китай, Бразилия не е свързана и с политическия багаж на САЩ. Миналата година Китай сключи споразумение за закупуване на бразилско зърно, за да намали зависимостта си от САЩ и да замени доставките от Украйна, прекъснати от руската инвазия. Първата доставка на бразилска царевица по новото споразумение отпътува през ноември.

Разбира се, Китай все още е основен купувач на американски култури, внасяйки повече царевица и соя от САЩ, отколкото всеки друг купувач поне през последните две календарни години. Но милиони тонове бразилска реколта вече също постъпват в Китай всяка година. През юли Китай е водеща дестинация за бразилските доставки на царевица - 902 000 тона, което е повече от нулата по същото време на миналата година.

Бразилия "не е близък съюзник на САЩ, така че Пекин се чувства уверен, че би могъл да продължи да търгува с Бразилия, дори ако отношенията със САЩ внезапно се влошат", казва Евън Пей, анализатор в областта на селскостопанството в Trivium China, консултантска компания за политически изследвания. Бразилия също така се нуждае от повече от това, което Китай може да предложи, като инвестиции в инфраструктура и технологии, което допълнително укрепва зараждащите се връзки, каза тя. "Малко вероятно изглежда дипломатическите отношения на САЩ и Китай да се подобрят в близко бъдеще, което, независимо дали ни харесва или не, ще остави американското селскостопанство в донякъде неизгодно положение."

Източник: Bloomberg/Yahoo Finance

Колко може да навреди на света използването на пшеницата като оръжие от Русия?

Цените на основна зърнена култура растат по целия свят

Кои са най-добре платените шефове на компании в САЩ?

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Ново напрежение по оста Вашингтон - Пекин: Байдън подписа заповед, ограничаваща американските инвестиции в Китай

Почти 6 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед стоят по родните складове

Световният пазар на смартфони ще достигне най-ниското си ниво от десетилетие тази година

Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички