Парламентът одобри покупката на още 8 американски изтребителя F-16


Парламентът одобри покупката на още 8 американски изтребителя F-16
Снимка: Lockheed Martin

3012

Народното събрание даде зелена светлина за сделката, с която България ще купи още нови американски изтребителя F-16 Block 70. Депутатите ратифицираха договорите подписани със САЩ на 9 ноември от служебното правителство. Дни преди това парламентът беше приел решение, с което принципно одобри покупката.

Стойността на сделката е близо 1.3 милиарда долара (2,44 млрд. лева). В тях влизат боеприпаси, обучение, поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка. Сумата покрива и придобиването на тактическа радиосистема. Заедно с новите бойни самолети ще получим и ракети за тях. Цената им от 24 милиона долара ще е за сметка на американците. Изграждаме писти за новите F-16 за 100 млн. лв.

Милиардите за сделката няма да бъдат платени накуп, а разсрочено в рамките на 10 години. Първата вноска е дължима още тази година и възлиза на почти 16 милиона долара. Най-много българската държава ще трябва да плати през 2026 г., когато вноската е 761 милиона долара. България открива сметка във Федералния резерв на САЩ

Схемата на заплащане е предложена от американското правителство. Уточнява се, че се допуска изменение на първоначалното разпределение на плащанията при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България или съгласувано с българското финансово министерство. Ако възникнат разногласия между София и Вашингтон по договорите, те ще се разрешават чрез разговори между двете правителства.

Подкрепата за новите изтребители беше повече от категорична: "за" сделката гласуваха 151 депутати, 42 бяха "против", а 8 се въздържаха. Впечатление направиха няколко депутати от "Продължаваме промяната", които се въздържаха или гласуваха "против" решението. Срещу него гласуваха и от БСП и "Възраждане", като аргументът на двете партии е, че сделката е неизгодна за страната ни.

"Няма клаузи в защита на България"

Сред противниците на сделката за втората партида изтребители беше и един от лидерите на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев. Мотивите му да гласува "против" са добре познати - че нито един от първите 8 самолета все още не е доставен на страната ни, а в новия договор липсват клаузи, които да защитават България.

По думите му, правителството на Кирил Петков е преговаряло за клауза, която гарантира, че България няма да плати най-големия транш от 760 милиона, преди да получи първите 8 изтребителя, поръчани още преди пандемията. Служебният кабинет обаче не е постигнал никакъв напредък в тази насока. "Ако клаузата я имаше в този договор, щях да гласувам "за". Това е причината защо не подкрепям проекта, а не защото не ни трябват самолетите", обясни Василев от парламентарната трибуна.

Договорите, които Вашингтон сключва, когато продава военна техника, принципно не предвиждат условия, които да позволяват на купувача да търси обезщетение заради настъпили вреди и пропуснати ползи. Гарантира се обаче, че американското министерство на отбраната ще използва същите договорни клаузи и същите процедури за качество и проверки, които би използвал при осигуряване на доставки за себе си.

"Унизителна сага" видя в сключването на втория договор по време на дебатите социалистът Румен Гечев. "Редовно си плащаме милиарди и не получаваме нищо", каза той. И подчерта, че щом в предложението цената е записана като "прогнозна", днес може да е "2 милиарда, а утре 200 милиарда."

По думите на военния министър Димитър Стоянов България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след политическото решение за покупката на самолетите през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение и подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините.

Договорите няма да се публикуват в Държавен вестник, тъй като според САЩ съдържат чувствителна информация, която не трябва да става достояние на широката общественост.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румъния купи десетки изтребители F-16 на изгодна цена

Хърватия купува F-35 - най-модерните изтребители на САЩ?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички