Пивоварните гиганти напускат Русия


Пивоварните гиганти напускат Русия
Снимка:

2871

Carlsberg също обяви, че напуска Русия, след като изтегляне от руския пазар обяви и Heineken, предаде Ройтерс. Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро

За Carlsberg, западната пивоварна компания с най-големи експозиции в Русия, това ще означава значителни загуби, тъй като концернът държи дял от 27 % от руския пазар чрез подразделението си "Балтика" - най-големият производител на бира в Русия, предаде БТА.

Акциите на концерна, които загубиха близо една четвърт от стойността си от началото на инвазията, днес поскъпнаха с 4,2 на сто и бяха напът да отбележат най-добрата си търговска сесия от ноември 2020 година.

Heineken, която е третият по големина производител на бира в Русия, съобщи по-рано днес, че се насочва към "методичен трансфер" на руския си бизнес, който допринася за едва 2 на сто от общите продажби на групата.

От Русия миналата година са дошли 10 % от общите приходи на Carlsberg и 6 % от оперативната печалба. Компанията има в страната 8 пивоварни и 8400 служители. Тя пое пълен контрол над "Балтика" през 2008 г., но продажбите й бяха скромни на фона на санкциите срещу руската икономика и разпоредбите срещу злоупотребата с алкохол.

Втората по големина пивоварна компания в Русия е съвместно дружество на турската Anadolu Efes и белгийската InBev.

InBev е поискала днес от Anadolu Efes, която държи контролиращ дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марка BUD в Русия, съобщи ТАСС.

От InBev подчертават, че компанията ще продължи да изпълнява всичките си социални ангажименти към своите служители на територията на Русия и Украйна. Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

Концернът вече обяви по-рано този месец, че ще спре продажбите на бира BUD в Русия и ще се откаже от печалбите от съвместното дружество, което има 11 пивоварни и 3500 служители в страната.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички