По-оптимистична прогноза за безработицата в САЩ, Фед вдигна рекордно лихвата


По-оптимистична прогноза за безработицата в САЩ, Фед вдигна рекордно лихвата
Снимка: iStock

1790

Бюджетната служба на Конгреса обяви прогноза, че икономическият растеж и ръстът на работните места в САЩ от началото на текущата година са по-силни от прогнозираните през февруари, но актуализираната прогноза предвижда отслабване на някои части на икономиката до 2024 г., информира Асошиейтед прес. 

Най-новата 10-годишна бюджетна и икономическа прогноза на службата показва колко е трудно да се предвиди икономическото развитие на САЩ след пандемията. Много икономисти и инвеститори останаха изненадани, след като повишаването на лихвите от Федерален резерв, предназначено за борба с високата инфлация, не доведе до масови уволнения и рецесия. Вместо това растежът и наемането на персонал в американската икономика останаха сравнително стабилни - проучвания показаха, че причината е пандемията и как при освобождаване на работна ръка тогава работодателите по-късно не могат лесно да намерят достатъчно качествени заместници.

Бюджетната служба посочи, че очаква лихвите да продължат да се повишават, както и по-бавен растеж на брутния вътрешен продукт до края на тази година и безработица, която да достигне 4,7 процента към края на 2024 година.

През февруари ведомството прогнозира, че нивото на безработица ще скочи до 5,1 процента спрямо сегашните 3,6 процента. Сега службата прогнозира, че безработица ще завърши годината приблизително на ниво 4,1 процента, пише БТА.

Очаква се потребителските разходи да се свият по-късно тази година, а участието в работната сила да намалее, тъй като работодателите се нуждаят от по-малко работници.

Очаква се инфлацията да се забави заради действията на Федералния резерв за укротяване на нарастването на цените, които през юни се повишиха с най-високия годишен темп от четири десетилетия насам. 

Междувременно, Федералният резерв повиши референтната си лихва по кредитите в сряда до най-високото ниво от 2001 г. - отново с мотив борба с инфлацията. Основната лихва по заеми на Фед се вдига до диапазона между 5,25 процента и 5,5 процента. В изявление централната банка на САЩ каза, че "ще продължи да оценява допълнителна информация и нейните последици за паричната политика".

ОЩЕ: Нов доклад на Федералният резерв: Икономиката на САЩ се подобрява

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички