Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони


Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони
Снимка: Getty Images

4176

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, предаде АНСА.

От 4 дни той беше настанен в миланска болница. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия.

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

Биография

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. След началното училище родителите му го записват в католически колеж, където още тогава проявява предприемаческия си дух, като помага срещу заплащане на съучениците си. Още от дете той можел да убеди всеки в своята кауза, стига да има подходяща аудитория за това – качество, което демонстрира през годините. След колежа Силвио Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, за да се издържа. Той създава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 г. Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа получава награда от фирмата „Манцони“ от 2 млн. лири, както и предложение за работа.

„Бизнесът ми е в кръвта“, често казвал Берлускони и разказвал, че сам е постигнал всичко в живота си, започвайки от нула. За италианците е постигнал американската мечта по италиански модел от най-ниското кариерно стъпало и милиардер. Берлускони разказва, че е започнал работа първо на круизни кораби, където е развличал пътниците с вицове или песни.

През 1961 г. заедно с приятел на баща си, банкер, Силвио Берлускони основава фирмата „Обединени милански строежи“. През 1963 г. създава компания „Едилнорд“, занимаваща се с изграждането на жилищни комплекси, близо до Милано. Най-известният му проект е строежът на жилищния комплекс „Милано 2“.

Чрез кабелния телевизионен канал за жителите на „Милано 2“, който създава в края на 60-те години на ХХ век Берлускони навлиза в света на телевизията. На 21 март 1975 г. създава компанията „Фининвест“, която в периода 1982-1984 г. купува частните телевизии „Рете 4“ и ‚Италия 1“, като ги превръща в основен конкурент на националната телевизия РАИ. По-късно основава телевизия „Канале 5“. Всички са обединени в холдинга „Медиасет“, част от финансово-промишлената група „Фининвест“. През 1980 г. строителството заема 60% от дейността на „Фининвест“. През 1985 г. 85% от капитала на групата се формира от телевизионна дейност.

До началото на 90-те години под негов контрол са и най-голямото издателство „Мондадори“, веригата супермаркети „Станда“, компютърни и застрахователни компании, финансовата група „Медиоланум“. „Фининвест“ обединява над 100 компании, като се превръща в една от най-големите частни корпорации в Италия.

През 1986 г. Берлускони купува и любимия си футболен отбор „Милан“ и става негов президент. По това време отборът е аутсайдер, но инвестирайки в нови играчи, рекламирайки и привличайки видни треньори, Силвио Берлускони успява да направи клуба един от най-успешните в историята на италианския футбол. През април 2017 г. Берлускони продава 99,9% дял в клуба на китайски консорциум за обща сделка от 740 млн. евро. През 2018 г. той става собственик на футболния клуб „Монца“.

На въпроса за произхода на богатството му той винаги отговаря уклончиво. Според сп. Forbes личното състояние на Берлускони се оценява на 7,3 млрд. долара, а през 2021 г. e 6-ият най-богат човек в Италия и на 318-о място в света.

Процесите срещу него

Името на Силвио Берлускони се свързва и с множеството съдебни дела, водени срещу него. През 2009 г. той коментира, че за над 20 години се е явявал 2500 пъти в различни съдилища във връзка със 106 дела. Само правните му разноски възлизат на над 200 млн. евро.

Политическа кариера

През 1993 г. Берлускони основава политическото движение Напред Италия“ („Форца Италия“), с което се кандидатира за парламентарните избори през 1994 г. „Италия е страната, която обичам“, са първите му думи в телевизионното обръщение, с което обявява началото на политическата си кариера. За символ на партията си той избира националния флаг и за кратко време успява да спечели доверието на народа. На изборите през март 1994 г. партията „Напред Италия“ печели парламентарните изборите и Берлускони става министър-председател на Италия. Той заема поста в продължение само на 7 месеца, тъй като сформираната коалиция се разпада. Той отново поема премиерския пост на 11 юни 2001 г. и ръководи правителството на Италия до 20 април 2005 г., когато подава оставка. Това правителство е на власт 1412 дни – най-дългото в историята на Италия. През февруари 2008 г. Берлускони оглавява десноцентристкия блок „Народ на свободата“ чрез сливането на „Напред Италия‘ и партия Национален съюз. През април 2008 г. блокът печели парламентарните избори и на 7 май 2008 г. Силвио Берлускони отново поема поста министър-председател до 13 ноември 2011 г.

През септември 2013 г. Берлускони обявява разпускането на „Народ на свободата“ и възражда партията „Напред Италия“. На 26 май 2019 г. той е избран за депутат в Европейския парламент, където е най-възрастният депутат.

На парламентарните избори в Италия на 25 септември 2022 г. 85-годишният Силвио Берлускони отново е избран в Сената, печелейки в едномандатния избирателен район Монца (регион Ломбардия), където още е собственик на едноименния футболен клуб. На изборите успява да постигне нещо, за което отдавна е мечтал – да се върне в италианския парламентарен живот, след като почти десетилетие е прокуден от него.

На 29 септември 2022 г. Силвио Берлускони навършва 86 години. В имението му в Аркоре годеницата му – 32-годишната Марта Фашина, събира всички членове на клана Берлускони и негови съратници. Силвио Берлускони има 5 деца – двама синове и три дъщери от два брака. Той има 17 внуци и един правнук. На 5 април 2023 г. 86-годишният Силвио Берлускони е приет в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано заради белодробна инфекция, причинена от хронична левкемия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Почина Кралят на футбола Пеле

Почина големият писател акад. Антон Дончев

Отиде си британската кралица Елизабет Втора

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички