Politico: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен губи своите комисари


Politico: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен губи своите комисари
Снимка: Getty Images

7797

11 месеца преди края на мандата на Европейската комисия председателят Урсула фон дер Лайен постепенно започна да губи своите комисари, пише в анализ европейското издание Politico. Тя е жената с най-голяма власт в Европа в момента, управлява общността по време на войната до границите ѝ, преведе я през пандемията от COVID-19, работи за възстановяването на връзките със САЩ. Но се оказа, че не е в състояние да държи екипа си обединен.

Все повече висши служители в ЕК се оглеждат за нови възможности. Една от първите беше Мария Габриел – комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата и образованието. Тя напусна Брюксел и се върна в политиката в България, заемайки вицепремиерския пост и министър на външните работи в кабинета „Денков“.

В родната политика се завръща и зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, през 2019 г. претендент за поста на Фон дер Лайен и се очакваше интересът му към Брюксел да се запази. Тимерманс обаче може да заеме премиерската позиция в Нидерландия, след като Марк Рюте изненадващо обяви, че напуска политиката. Изборите в Нидерландия са насрочени за ноември.

И друг зам.-председател е с единия крак извън ЕК – Маргрете Вестагер, отговаряща за технологиите. Тя се кандидатира за позиция в Европейската инвестиционна банка, която ще се освободи в края на годината. Ако бъде одобрена от финансовите министри на страните от ЕС, Вестагер ще напусне ЕК през есента и ще получи и остро предупреждение да избягва конфликт на интереси. Ако не получи подкрепата – вероятно я чакат трудни месеци до края на мандата.

Анализатори коментират и комисаря по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, който прекарва повече време в родната си Полша, отколкото в Брюксел, и се поставя под съмнение доколко изпълнява своите задължения.

Авторитарен лидер ли е Урсула фон дер Лайен?

В края на мандата е нормално хората да оглеждат нови възможности за своята кариера. За Тимерманс и Вестагер това е краят на втория им мандат като комисари – и двамата бяха в състава на комисията „Юнкер“, макар и с други отговорности. Но според наблюдатели и самият начин, по който управлява председателят, може би има връзка с желанието за напускане на комисарите.

Според анализатори Урсула фон дер Лайен е най-твърдият председател на ЕК от времето на Жак Делор. Но често взима решенията си зад затворените врати на кабинета си само в компанията на малък брой съветници. Комисарите ѝ често остават настрани, дори и когато темата е част от тяхните отговорности.

Източник на Politico коментира, че в това се различава значително от своя предшествеинк Жан-Клод Юнкер, който умело включвал своите служители в дискусиите и взимането на решенията. Вероятно причината е, че Урсула фон дер Лайен няма истински управленски опит като премиер например. „Всеки, управлявал правителство, знае, че трябва да привлече хората, да се консултира с тях, да прави отстъпки“, заяви източникът на изданието.

Друг служител в ЕК също потвърждава, че във Фон дер Лайен липсва колегиалност. Тя действа, както е решила, не непременно лошо, но не насърчава дискусиите.

„Комисарите всъщност никога не са били единни – издиганити са от националните правителства, често от различни политически семейства. Но и председателят на ЕК така и не се справи да ги обедини. Вероятно тя ръководи ЕК като технократ от Германия, заобиколена от своите германски съветници“, смята анализаторът Алберто Алемано, преподавател по европейско право в частното бизнес училище HEC в Париж.

Бъдещето на Фон дер Лайен

Една от причините за напускането на комисари вероятно е несигурността около бъдещето на самия председател. Урсула фон дер Лайен не е коментирала дали ще остане още един мандат на поста, а медийни публикации преди време свързваха името ѝ с пост в НАТО. След няколко удължавания мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг изтича през октомври 2024 г., т.е. съвсем навреме за председателя на ЕК.

Ключовите предизвикателства пред ЕК през следващия мандат са няколко и основно това е членството на Украйна в ЕС. Урсула фон дер Лайен гледа на идеята много позитивно и дори се очаква Киев да започне преговорите за влизане в общността до края на годината. Друга тема е новият програмен период, който винаги се договаря трудно между страните членки.

За да застане отново начело на ЕК обаче, Урсула фон дер Лайен трябва да получи партийната подкрепа на консервативната партия в ЕП, а никой не може да прогнозира какво ще стане при следващите избори през май 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Климатично сътрудничество: ЕС и Норвегия създадоха "Зелен алианс"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички