Постоянните комисии в Народното събрание: "ПП - ДБ", ГРЕБ-СДС и ДПС си разпределиха ръководствата


Постоянните комисии в Народното събрание: "ПП - ДБ", ГРЕБ-СДС и ДПС си разпределиха ръководствата
Снимка: БГНЕС

3591

Депутатите избраха лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов за председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Решението беше взето със 161 гласа „за“. Имаше и един глас „против“ – на независимия депутат Радостин Василев.

Външната комисия ще има трима зам.-председатели – Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер („Продължаваме Промяната – Демократична България“) и Филиз Хюсменова (ДПС).

Съпредседателят на политическата група на ПП-ДБ Кирил Петков застава начело на Комисията по въпросите на Европейския съюз. За зам.-председатели на комисията депутатите избраха Деница Симеонова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Решението беше прието със 155 гласа „за“.

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ще е Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Зам.-председатели на вътрешната комисия ще бъдат Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

За председател на Комисията по конституционни въпроси е избран Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, начело на енергетиката е Делян Добрев. Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се ръководи от Николай Нанков, за икономическата политика и иновациите ще отговаря Хамид Хамид от ДПС.

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще се ръководи от Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Депутатите направиха промени в състава на част от постоянните парламентарни комисии. Делян Пеевски излезе от Комисията по конституционни въпроси, но пък влиза в правна комисия. Докато пък от нея излиза Гюнер Ахмед, който ще заеме мястото на Пеевски в конституционната комисия.

Изборът започна със скандал

Изборът на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии започна със скандал и БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ обявиха, че няма да излъчат свои кандидати в ръководствата на комисиите и напуснаха пленарната зала. От време на време техни представители се връщаха, за да се изказват от трибуната.

„ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство. Мотивите са: ГЕРБ да се реанимират и да спасят Бойко Борисов, защото цялата държава е заложник на неговата лична кожа, на ДПС – да се легитимират лично във властта. Ние няма да предлагаме комисии, напускаме залата“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов предложи да бъде свикан председателски съвет, на който да се реши как опозицията да получи достойно представяне в комисиите, но депутатите отхвърлиха предложението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Народното събрание прие държавния бюджет за тази година на първо четене

Бюджетът изтри над 1 млрд. лева дефицит и излезе на излишък към края на първото полугодие

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички