Предупреждение от Европа: Пазете хората от роботите със закони


Предупреждение от Европа: Пазете хората от роботите със закони
Снимка: iStock/Guliver

4414

Хората се нуждаят от по-сериозна защита от въздействието на изкуствения интелект, гласи доклад на Агенцията за правата на ЕС, а експерт предупреди срещу "сляпото приемане" на такава технология, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

Голяма част от вниманието върху развитието на изкуствения интелект "се фокусира на неговия потенциал за подпомагане на икономическия растеж", се казва в доклада на Агенцията за основните права (FRA) и се акцентира, че "по-малко внимание се отделя на това как различните технологии могат да повлияят на основните права". 

Съществува риск „хората сляпо да приемат нови технологии, без да оценяват въздействието им, преди да ги използват “, каза Давид Райхел, един от експертите, работили по доклада, пред Франс прес. 

„Има много хора, които смятат, че когато нямате данни, свързани с пол или етнически произход във вашия набор от данни, тогава сте добре и това не е дискриминационно“, добави Райхел. Напротив, твърди той, необходимо е повишено внимание, тъй като "има много информация, която може да бъде свързана със защитени атрибути". 

През август например Лондонският апелативен съд установи, че използването на лицево разпознаване от полицията в Кардиф е незаконно, отчасти защото не е направено достатъчно, за да се гарантира, че технологията не е склонна към пристрастия.

"Технологиите се движат по-бързо от закона", заяви директорът на FRA Майкъл О'Флаерти в доклада. „Трябва да се възползваме от шанса сега, за да гарантираме, че бъдещата регулаторна рамка на ЕС за изкуствен интеленкт (ИИ) е здраво основана на зачитането на човешките и основните права“, категоричен е той. 

Необходимо е повече финансиране на научните изследвания за „потенциално дискриминационните ефекти на изкуствения интелект“, добави агенцията. 

„Всяко бъдещо законодателство за ИИ трябва да вземе предвид„ възможните дискриминационни ефекти и пречки пред правосъдието и да създаде ефективни предпазни мерки“, се казва в изявлението на агенцията, придружаващо доклада. 

Въпросът е още по-належащ, като се има предвид, че "пандемията СOVID-19 потенциално е ускорила приемането на иновативни технологии", особено за подобряване на здравеопазването и подпомагане на проследяването на разпространението на болестта, се отбелязва в доклада. 

Още в началото на 2020 г. 42% от компаниите са използвали зависими от изкуствения интелект технологии, се казва в доклада, цитирайки неотдавнашни изследвания. Организациите, използващи такива технологии, трябва да бъдат по-прозрачни и по-отговорни, се казва в доклада. 

„Хората трябва да знаят кога се използва ИИ и как се използва, както и как и къде да се оплакват“, се отбелязва още в него.

Още за изпреварващите технологии: Грандиозният план на Китай - град, ръководен от изкуствен интелект

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички