Продалите кола преди 2017 г. ще могат сами да се отписват от КАТ


Продалите кола преди 2017 г. ще могат сами да се отписват от КАТ
Снимка: БГНЕС

4811

Собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановения срок, ще може да подаде до края на 2023 г. в "Пътна полиция" документ, доказващ продажбата.

След подаване на документа, регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно. Разпоредбите ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън България.

Това предвиждат приетите едновременно на първо и второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Инициативата е на омбудсмана Диана Ковачева, която постави проблема и ГЕРБ внесоха законопроект за решаването му. "Промените се налагат заради случаите на недобросъвестни купувачи, тъй като в момента няма законов ред, по който продавачът да защити правата си", поясни вносителят Красимир Ципов. 

"Бяхме сезирани, че при омбудсмана са постъпили няколко десетки жалби, включително за случаи, в които срещу старите собственици на моторното превозно средство - продавачите, е било завеждано наказателно производство заради това, че с продаденото моторно превозно средство е извършвано престъпление на територията и на друга държава", отбеляза Ципов и благодари за постигнатия консенсус при гласуването в пленарна зала.

Промените се налагат заради случаите на недобросъвестни купувачи, тъй като в момента няма законов ред, по който продавачът да защити правата си.

Има дори случаи, в които български граждани са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са изпълнили задължението си да сменят регистрацията им.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички