Регистрираме кола само с платен местен данък


Регистрираме кола само с платен местен данък
Снимка: БГНЕС

13216

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците ще трябва да представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, записани в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за местните данъци и такси, предава в. "24 часа".

Промените се правят, за да се премахнат възможностите за прехвърляне на кола без да бъдат платени дължимите налози. Според вестника тази "вратичка" в закона за спестяване на местен данък е ощетила общинските бюджети с поне 60 млн. лв. за 10 години.

Данъкът се икономисвал най-често при сделки със скъпи коли или камиони. Собствениците се възползвали от ниша в Закона за местните данъци и такси и стара наредба на МВР от 2000 г. Текстовете постановяват, че не се дължи общински имуществен данък при придобиване на кола, ако тя няма регистрация в КАТ.

Поради това собствениците пускали искане за сваляне на номерата, след което прехвърляли собствеността, най-често на свързани или подставени лица, без да платят местен данък. Сделката ставала, докато не е изтекъл срокът за техническия преглед и на застрахователните полици по "Гражданска отговорност", за да не се плащат повторно.

Предалите стария си автомобил за скрап, ще трябва само да върнат номерата в КАТ и да прекратят регистрацията му, гласят още промените. За месеца след дерегистрацията на колата за нея вече автоматично няма да се дължи данък, като няма да е необходимо човек да носи бележка от КАТ в общината, решиха депутатите.

Общините получават онлайн информация за новите регистрации на автомобили, както и за прекратените такива. Затова при предаване на стара кола за скрап няма да има нужда да се носи бележка в общината.

Договорът при прехвърляне на регистриран автомобил ще трябва да бъде нотариално заверен, дори регистрацията на превозното средство да е прекратена, предвиждат още приетите текстове.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички