Производител на лабораторно месо иска да стъпи и на европейския пазар през Швейцария


Производител на лабораторно месо иска да стъпи и на европейския пазар през Швейцария
Снимка: iStock

1419

Израелският производител на лабораторно месо Aleph farms прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, като започва от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това обяви самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, гласи комюнике.

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви за АФП неин говорител.

В Швейцария Aleph farms е обединила усилията си с веригата супермаркети Migros – най-големият търговец на дребно в алпийската страна, акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на новата технология.

Няколко стартъпи са „нахлули“ в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания Mosa Meat беше първата, представила пред обществеността „ин витро“ стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към момента производствените разходи продължават да са много високи.

Според съвместно проучване на Aleph farms и Migros 74% от швейцарските потребители са склонни да опитат лабораторното месо, обяви в комюникето израелският стартъп от „любопитство“ и заради интерес към въпросите на „устойчивото развитие“ и „благополучието на животните“.

Стартъпът цели най-напред да предложи „подобна“ на говеждото месо от високия клас цена, уточни говорителят, като целта е през идните години да е същата като на традиционните видове месо.

През юни американското министерство на земеделието е инспектирало и одобрило системите за санитaрен контрол на инфраструктурите на двата стартъпа Upside Foods и Good Meat, като се превръща във втората страна след Сингапур, която проправя пътя на изкуственото месо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път: САЩ разрешиха продажбата на лабораторно месо

Защо продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена само на едно място в света? 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички