Защо продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена само на едно място в света?


Защо продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена само на едно място в света?
Снимка: iStock

6431

Какво представлява лабораторно отгледаното месо? Изглежда на пилешко, мирише на пилешко и има вкус на пилешко месо. Никога не бихте предположили, че парчето месо пред мен не идва от фермата. То е произведено в лаборатория в индустриална зона само на няколко километра от пътя, пише кореспондент на BBC.

Намирам се в Huber's Butchery and Bistro в Сингапур, който е единственият ресторант в света, в чието меню има така нареченото култивирано месо.

Според собственика на ресторанта отзивите на клиентите са "феноменални".

Създателят на месото - калифорнийската компания Eat Just, твърди, че то е чисто и екологично, без компромис по отношение на вкуса. В тази индустрия се влагат милиарди долари, но над жизнеспособността ѝ, като нещо повече от нововъведение, висят огромни въпросителни.

Откакто през 2013 г. в Лондон беше представен първият бургер, отгледан в лаборатория, чието създаване струваше едва 330 000 долара, десетки компании по света се включиха в надпреварата с предлагане на култивирано месо на достъпна цена.

Досега само Eat Just успя да получи одобрение на продукта си за публична продажба, след като регулаторите в Сингапур (единствената държава в света, която позволява продажбата на лабораторно отгледано месо) дадоха зелена светлина на пилешкото месо на компанията през декември 2020 година.

Но лаборатоирно отгледаното месо все още не е близо до това да бъде широко достъпно. Култивирани пилешки хапки за кратко бяха включени в менюто на частен клуб през 2021 г. Това партньорство продължи няколко месеца, а тази година Huber's започна да предлага сандвич с пилешко месо и паста с пилешко месо, макар и само веднъж седмично с ограничени маси за хранене.

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?

"Култивираното месо е истинско месо, но не е необходимо да се заколи животно", казва Джош Тетрик, главен изпълнителен директор на Eat Just, който говори пред BBC от Сан Франциско. "Този начин на хранене има място в бъдещето", казва той.

За разлика от заместители, създавани на база растения, култивираното месо е буквално истинско месо. Процесът включва извличане на клетки от животно, които след това се захранват с хранителни вещества като протеини, захари и мазнини. Клетките се оставят да се делят и да растат, след което се поставят в голям стоманен биореактор, който действа като ферментационен резервоар. 

След четири до шест седмици материалът се "изважда" от биореактора. Добавя се растителен протеин, след което се оформя, приготвя и принтира в триизмерен формат, за да придобие необходимата форма и текстура. Получените лентички пържено пилешко месо в чинията ми с паста със сигурност имаха вкус на истинско, макар и малко преработено месо. Може би приличат на пилешкото, което бихте яли в ресторант за бързо хранене.

"Това е месо - перфектно е!", казва Катерина, италианска студентка, която е дошла тук специално, за да опита култивираното пиле. Единствената ѝ забележка? Сервирането на пилето с паста, далеч не е типично да се случва в Италия.

Къде по света оставянето на бакшиш се счита за обида?

Сингапур е единствената държава в света, където продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена;

Снимка: iStock

Друг посетител на ресторанта от Сингапур казва, че е бил изненадан от това колко много прилича на истинско месо. 

"Това е истинско", казва той. "Не бих могъл да разбера откъде е дошло. Единственото ми притеснение би било цената." Поръчаното от мен ястие с пилешка паста струваше 13,70 щатски долара, но това е значително по-ниска цена в сравнение с текущите разходи за производство на месото.

Свинското месо е по-евтино от краставиците, стопани са пред фалит

Eat Just няма да каже колко точно харчи за производството на култивираното си пилешко месо, но в момента производственият капацитет на компанията дава само 2 или 3 килограма седмично в Сингапур. Когато сравните това с 4000-5000 кг конвенционално пилешко месо, продавано седмично само в Huber's, можете да добиете представа за мащаба на предстоящата задача. Казано по-просто, те ще трябва да увеличат значително производството си, за да избегнат загубата от всяко пиле.

Къде цените на жилищата се определят спрямо доходите на местното население?

Eat Just твърди, че в сравнение с 2018 г. е намалила разходите си по производството с 90%, а също и подготвя новото си производствено съоръжение в Сингапур за няколко милиона долара, което се надява да бъде открито през следващата година.

Двойката лъскави стоманени биореактори, които побират по 6000 литра, със сигурност представлява знак за подобни намерения, но в действителност те са малка част от милионите тонове пилешко месо, които би трябвало да се произвеждат, за да може да се сравнява с цената на закланото пиле.

Може ли лабораторно отгледаното месо да стане масов продукт?

Индустрията призовава за търпение, но много учени вече са видели достатъчно.

"Разказът, представен от тези компании, е доста заинтригуващ", казва Рикардо Сан Мартин, съдиректор на Alt: Meat Lab в Калифорнийския университет в Бъркли. "Но този разказ трябва да се обоснове на научни данни", казва той.

"Погледнете цифрите, прегледайте всяка научна статия, написана от хора, които нямат представа за това, и ще видите, че отговорът е ясен".

"Можете ли да направите това в голям мащаб и на разумна цена? Не. Можете ли да говорите за спасяване на света с това? Отново не. Тези компании трябва да бъдат честни - това е доста оптимистично мислене", казва той.

Съществуват не само съмнения относно увеличаването на производството, но и несигурност по отношение на екологичните качества на индустрията, които са поставени под въпрос. На теория намаляването на зависимостта на света от земята и добитъка за производство на месо би трябвало да намали въглеродните емисии, но в момента напредналата технология, необходима за създаването на култивирано месо, е толкова енергоемка, че отменя всякакви ползи.

Германците се отказват от месото, рибата, следват млечните продукти

Засега бъдещето на лабораторно отгледаното месо изглежда несигурно, поради високите разходи за производство и липсата на консенсус от страна на учените за ползите за околната среда от този иновативен метод (снимката е илюстративна);

Снимка: iStock

Според едно проучване на Калифорнийския университет - Дейвис процесът произвежда между 4 и 25 пъти повече въглероден диоксид, отколкото обикновеното говеждо месо. Въпреки това Eat Justнарече проучването "погрешно".

На въпрос на BBC дали целият проект може да завърши с неуспех, Джош Тетрик от Eat Just отговaря: "Със сигурност".

Но той остава непоколебим: "Производството на месо по този начин е както необходимо, така и много несигурно", казва той.

Пореден български продукт получи защита като храна с традиционно специфичен характер в ЕС

"Това не е лесно. Сложно е. Не е гарантирано и може да не се получи. Но другата възможност за нас е да не правим нищо. Затова решихме да заложим и да го направим."

Множество инвеститори са решили да направят същия залог. От тази година досега за разработването на култивирано месо са похарчени около 2,8 млрд. долара.

Въпреки това, за да се превърне култивираното месо в нещо повече от опция за заможните хора в развитите страни, инвестиции от страна на частните предприятия може и да се окажат недостатъчни.

Сладолед с вкус на щурец започнаха да предлагат в Германия

Според г-н Тетрик правителствата ще трябва да вложат "значителни държавни средства" в култивираното месо, за да може то да се конкурира с месото от конвенционално заклани животни.

"Това е като прехода към възобновяема енергия... Това е проект за цял живот - може би за няколко живота", казва той.

Към момента обаче нито една държава извън Сингапур не е разрешила продажбата на култивирано месо, камо ли да се ангажира със сериозни инвестиции.

Според Рикардо Сан Мартин от Калифорнийския университет в Бъркли, частното и държавнофинансиране на компаниите за производство на култивирано месо ще престане, ако те скоро не се "погледнат в огледалото" и не представят реалистични прогнози на инвеститорите.

"Ако няма ясен път към успеха в някакъв момент в бъдещето, инвеститорите и правителствата няма да искат да харчат пари за нещо, което не е научно доказано".

Източник: BBC

Кои са най-големите компании в света по размер на приходите?

Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

70% от свинското месо на българския пазар е некачествен внос от Западна Европа

Кризата с торовете заради скъпия газ доведе до недостиг на бира и месо

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички