Свинското месо е по-евтино от краставиците, стопани са пред фалит


Свинското месо е по-евтино от краставиците, стопани са пред фалит
Снимка: Getty Images/Guliver

4611

Свиневъдството в България е застрашено от масови фалити, тъй като изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а според производителите правителството пренебрегва сектора. 85% от потреблението на месо у нас се пада на свинското, но едва 30% от него е родно производство.

Броят на свинете, които се отглеждат у нас, е намалял в пъти и това е доказателство, че страната ни е сред малкото европейски държави, които не подпомагат свиневъдството, казва пред БНР ръководителят на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов. Само 1/3 от свинското по магазините е българско 

Към днешна дата броят на прасетата у нас е между 400 000 и 500 000, а през 90-те години е бил около четири милиона. Не може държавата да говори за продоволствена сигурност, факта, че у нас се произвежда под 1/3 от нужното свинско месо. "То е около 30%, със 70% внос", уточнява Михайлов. Ядем луканки и салами от вносно месо

Секторът води разговори със земеделското и финансовото министерства за държавна подкрепа в размер на 44 млн. лева, а след актуализация на бюджета очакват още 15 млн. Средствата вече са одобрени, посочва Михайлов в ефира на BG ON Air.

Докато браншът преговаря с държавата за подпомагане, производствените разходи надскачат в пъти продажната цена на свинското. "Едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. А изкупната цена е наполовина на тази на краставиците и доматите", обяснява експертът.

В момента се наблюдава свръхпроизводство на свинско месо в рамките на Европейския съюз, а Европа не може да изнася продукция за страни като Китай и САЩ. Това е една от основните причини цената на месото в магазините да се запазва стабилна, въпреки по-високите производствени цени, коментира Михайлов. Защо месото в Германия е толкова евтино?

По думите му секторът понася пореден удар след кризата с африканската чума по свинете заради високите цени на енергията, скока при суровините за производство на фуражи и затруднените доставки, причинени от войната в Украйна. Това неизбежно ще доведе до фалити на производители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Свинското поскъпна с 50%, цената му е рекордна

Свинското месо в България вече е сред най-скъпите в ЕС

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички