Ядем луканки и салами от вносно месо


Ядем луканки и салами от вносно месо
Снимка: iStock/Guliver

7679

Колбасите, включително и голяма част от луканката, у нас се произвеждат основно от вносно месо, съобщава вестник "Монитор".

"Към момента около 70% от потребяваното месо е вносно, а само 30% се произвежда на наша територия. Всичкото българско месо отива за прясна консумация, а не за преработка и колбаси. Държавите, от които купуваме, са основно европейски - Германия, Великобритания и Испания. Преди появата на Африканската чума по свинете около 50% от производството на свинското, консумирано у нас, се осъществяваше в България", съобщава пред изданието Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.

По думите му, африканската чума е повлияла и на цените - в началото те спаднаха, но това е естествен ход при появата на заболяване. Според бизнесмена цените се диктуват от това какво се случва в Германия. Освен това повечето хора у нас са били принудени да намалят броя на животните си с цел минимизиране на риска.

"След това, когато чумата настъпи в Китай и Централна Европа, се получи обратен ефект и цените скочиха. Половината популация на прасетата в Китай бе избита, заради което започна масов експорт от цял свят на свине и месо за най-многолюдната страна.

След като чумата стигна до Германия, немците не можеха да изнасят за Китай, а имат свръхпроизводство и наличните количества трябваше да се реализират в рамките на Европейския съюз, което доведе до наводняване на пазара, предизвиквайки нов спад на цените.

Освен последствията от африканската чума по свинете, лошата стопанска година също доведе до рекордни нива на цените на всички основни суровини за производство на фуражи и това не се отрази добре на свиневъдството", допълва Михайлов.

Според европейската статистика през изминалата година в България са заклани около 27% по-малко живи животни, а популацията се е намалила с близо 25% в индустриалното производство, което връща бранша с няколко години назад.

Обезщетенията, които са изплатени от държавата на индустриалните свинекомплекси за щетите от чумата, са в размер на 170 млн. лв. Когато се появи заразата, по-голяма част от страната бе вкарана в "трета зона" и месото от кланиците започна да излиза с т. нар. диамантен печат, който не позволява търговията зад граница. Части от Северна България все още са в тази зона. Свинското месо в България вече е сред най-скъпите в ЕС

Преди дни Европейската комисия съобщи, че ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за 5 области в страната, наложени заради АЧС. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички