Свинското месо в България вече е сред най-скъпите в ЕС


Свинското месо в България вече е сред най-скъпите в ЕС
Снимка: iStock

12360

Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, което го превръща в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, съобщава "Капитал", позовавайки се на данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за 2 месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България.

Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението ѝ в международен план също се усеща ценово. Тежката криза със заболяването в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст цените. Нещо повече - очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.

Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на заболяването, успя да пробие в 8 промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо около 130 000 животни, което е над 20% от общо отглежданите около 600 000 прасета в страната.

Така към края на септември според данните от статистиката за продукти с животински произход на дирекция "Земеделие" към ЕК цената на качествено свинско месо (клас "Е") в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е ръст на годишна база около 14%. През миналия септември 100 кг качествено месо е струвало средно 170.1 евро.

Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 кг.

Всъщност цените на свинското през този септември в България на практика са достигнали двегодишен връх. 100 кг качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 г. - тогава цената е била 200 евро, след което тръгва надолу.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички