Пускат на концесия банята в Банкя, на ред е Централната минерална в София


Пускат на концесия банята в Банкя, на ред е Централната минерална в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

7062

Столична община търси най-добрия концесионер и стопанин на реставрираната минерална баня в Банкя. Това обяви общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова пред журналисти и заедно с кмета на район Банкя Рангел Марков, колегата й от СОС Симеон Колев и зам.-кмета по културата на Банкя д-р Александра Александрова, показаха на журналисти реставрираната баня.

Докладът за концесионирането вече е внесен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и предстои разглеждането му в комисии и от СОС. Той предвижда концесия и строителство на балнео и спа-център, като включва сградата на минерална баня Банкя и предстоящ за проектиране и строителство голям подземен басейн. СПА - Все по-достъпно за всеки

"Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лева, включително за строителството на подземен басейн с дължина 25 метра, озеленен покрив, както и малка светла частна покрива, малък детски басейн и джакузи", уточни Стойкова и изрази надежда да бъде проявен интерес.

Очакваме от концесионера да предостави най-добрите балнео и спа-услуги, като концесията ще бъде със срок 20 години, а минималната концесионна такса на година – 220 000 лева, посочи още тя. Бъдещият концесионер ще поеме риска както за строителството на големия басейн и другите посочени обекти, така и риска за управление и стопанисване на балнео и спа-а комплекса.

"Силно се надяваме да има интерес към банята. Имаме подкрепата на обществеността в Банкя", отбеляза още Стойкова и заяви, надявайки са на консенсус в СОС: "Цялата общественост и в Банкя, и в София, и не само очаква да заработи най-сетне реставрирана и ремонтирана минерална баня и се надяваме това да е банята в Банкя". 

Тя съобщи още, че гражданите на Банкя, включително преди да заработи комисията за подготвителни действия за бъдеща концесия, назначена от кмета фандъкова, са били информирани за проекта. "Заедно с кмета на Банкя представихме различните варианти за стопанисване и управление и идеята за строителството. Всички категорично подкрепиха идеята за голям басейн с минерална вода, защото именно този вариант дава възможност за ползване на това богатство от повече потребители и респективно подкрепиха и посоката в която да тръгнем, а именно - концесия за строителство", заяви Стойкова и увери: "Всичко, което сме осъществили досега, като стъпки и действия, е в съответствие със стратегическите документи на национално и местно ниво".

Вече банята е реставрирана и предстои въвеждане в експлоатация.

Според кмета на района, ако докладът за концесионирането получи подкрепа в СОС до Нова година, може да се очаква до пролетта банята да започне да функционира. Той поясни, че процедурата е направена така, че банята може да започне да функционира и по време на строителството на басейна - в двумесечен срок от подписването на договора за концесия. "Изграждането на басейна не е пречка банята да може да функционира. Правилният подход е да започне да функционира и успоредно с това да се строи басейна", заяви кметът на Банкя. 

"Същото трябва да се случи и с Централна баня", каза при представянето на реставрираната минерална баня в Банкя Симеон Колев, общински съветник СОС.

Имаше конкурс за концепция и изтъкна, че общото и на трите студиа, спечелили конкурса е, че банята трябва да бъде спа-център, а не баня за къпане, припомни той. "Търсим добър стопанин и за там. Трябва ни добър концесионер, който знае какво прави", заяви Колев. 

Той съобщи, че след това предстои Столична община, заедно с концесионера и в диалог с Обществен съвет, да премине към следващия етап – архитектурен конкурс, след което общината да финансира проекта. Ремонтът ще бъде поет от общината, потвърди Колев. "Освен това общината има ангажимент и за околното пространство, което е неугледно, а трябва да е в синхрон с цялата сграда и накрая да си имаме хубава баня, добре стопанисвана и да бъде устойчив модел за години напред", добави той. "Паралелно, трябва да си напишем и още домашни – да обследваме още веднъж банята, да проверим състоянието й, на каптажа също", отбеляза още Колев. 

Помолен да коментира очертаващото съжителство на Музея за историята на София с действаща баня в обща сграда, той заяви: "Музеят просто си пасна, намери си мястото. Още по-хубаво е да може да съжителства с баня, която можеш да ползваш. Това е само още един плюс на тази сграда" и уточни, че става въпрос за баня, която е само в северното и източното крило – крилата, в които винаги е съществувала. 

За проекта за банята в Овча купел, който забуксува, Колев отбеляза, че там винаги науката е имала място. "Ние приехме преди месец – два концепцията банята в Овча Купел да се върне в състоянието на баня и на втория етаж, където, така или иначе никога не е имало бани, басейни или сауни, да се превърне в място за култура", заяви той. 

"На много места по света има бани до тях - хангар за високи технологии, зад тях - хотел, над тях - нещо друго, така че това е синергия. Представете си банята като една платформа, на която можеш да правиш много неща, но най-вече да си бъде баня", добави Колев и увери: "Ние няма да отнемем един квадратен метър от площта, която си е определена за баня". 1 милион чужди туристи идват на ски и СПА у нас

За банята в Горана баня, която е в аварийно състояние, Колев каза, че засега е извън фокуса на Столична община и уточни, че засега са се концентрирали върху Централна баня и тази в Овча купел. "Не само на Горна баня, на Княжево също трябва да се обърне внимание", отбеляза той и изтъкна, че в столицата има над 30 места, от които се добива вода и над 70 извора. Като успехи на общината в оползотворяването им Колев посочи тези в парк Възраждане и в Надежда: "От преди няколко месеца в парк Възраждане вече се използва минералната вода от съседен каптаж, който беше затлачен. В Надежда, при 15-то училище, също имаше каптаж в трагично състояние, който беше изчистен, така че и там най-трудното беше направено", похвали общината Колев. "Имаме ресурс, който в момента се използва. Някъде ще стане по-бързо, някъде по-бавно", заключи той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички