Разделенията в БРИКС се задълбочават преди дебата за разширяване на групата


Разделенията в БРИКС се задълбочават преди дебата за разширяване на групата
Снимка: Getty Images

3379

Засиленото напрежение след войната в Украйна и съперничеството на Пекин със САЩ подтикнаха Китай и Русия да се стремят към укрепване на БРИКС. Според редица анализатори, двамата използват срещата на върха в Йоханесбург от 22 до 24 август, за да превърнат групировката, в която влизат още Южна Африка, Бразилия и Индия, в противовес на западната доминация в световните институции.

Руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което заяви, че дедоларизацията на световната икономика е „необратим процес“, предаде Reuters.

По думите му до това се стига, тъй като държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.

Според руския президент страните от групата на БРИКС трябва да си сътрудничат на равнопоставени начала, за да постигнат целите си. Той посочи, че „групата е напът да отговори на аспирациите на мнозинството от жителите на света“.

 

 

„Ние си сътрудничим на базата на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашето сдружение, курс, който отговаря на стремежите на основната част от световната общност, т.нар. глобално мнозинство“, заяви Путин.

По думите му Русия остава сигурен доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции пречат те да се осъществяват гладко и да се извършват нужните за целта банкови разплащания.

Той за пореден път заяви, че Русия е готова да изпраща зърно безплатно в Африка и че страната е напът да финализира разговорите за такива доставки.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява около 40% от жителите на света. На срещата се очаква да бъде обсъдено приемането на нови членове, но във видеообръщението си Путин не засегна тази тема.

Нестабилност и напрежение

„Точно сега промените в света, в нашето време и в историята се развиват по начин, който не е имал аналог досега, като водят човешкото общество до критичен момент. Курсът на историята ще се определя от избора, който ще направим“, заяви китайският президент Си Дзинпин на бизнес форума на БРИКС.

Всъщност Си не говори директно – той пропусна събитието, въпреки че там бяха колегите му Кирил Рамафоса от Южна Африка, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и министър-председателят на Индия Нарендра Моди.

Коментарите на бразилеца Лула показаха разминаване във вижданията на блока, който според политически анализатори отдавна се бори да формира последователна представа за ролята си в световния ред.

„Ние не искаме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или САЩ. Ние просто искаме да се организираме по-добре“, заяви бразилският президент Лула във вторник по време на предаване в социалните мрежи от Йоханесбург.

Разделенията в БРИКС отново изплуваха

БРИКС продължава да бъде разнородна група – от Китай, втората икономика в света, до Южна Африка, относително малка държава, но най-развитата икономика в Африка.

Русия цели да покаже на Запада, че още има приятели, но Индия все повече се приближава към Запада, както и Бразилия под ръководството на новия лидер.

Индия и Китай също периодично влизат в сблъсъци по спорната си граница, което увеличава предизвикателството при вземането на решения в група, която разчита на консенсус.

Във вторник във Вашингтон съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че не вижда БРИКС да се превърне в геополитически съперник на САЩ. „Това е една много разнообразна група от държави с различия във възгледите по важни въпроси“, заяви той.

Разширяването отдавна е цел на Китай, който се надява, че повечето членове ще придадат влияние на групата, в която вече живеят около 40% от световното население и се произвежда 1/4 от световния брутен вътрешен продукт.

Русия също иска да се разшири членството, а президентът на Южна Африка Рамафоса изрази подкрепа за идеята по време на срещата със Си.

Индия, която се опасява от китайското превъзходство и е предпазлива по отношение на прибързаното разширение за разширение, има „положителни намерения и отворено съзнание“, заяви външният министър Виная Куатра.

Междувременно Бразилия се опасява, че разширяването на БРИКС ще отслаби нейното влияние, въпреки че във вторник Лула потвърди желанието си съседна Аржентина да се присъедини към блока. Източник от аржентинското правителство, участващ в преговорите за присъединяване към БРИКС, заяви, че не се очаква по време на срещата на върха да се приемат нови членове.

Въпреки че потенциалното разширяване на БРИКС остава висящо, обещанието на групировката да се превърне в шампион на развиващия се свят и да предложи алтернатива на световния ред, доминиран от богатите западни държави, вече намира отзвук. Над 40 държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, твърдят южноафрикански официални лица. Близо две дузини от тях официално са поискали да бъдат приети.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще се срине ли икономиката на Китай така, както стана със СССР?

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Русия се отказва от Запада, ще продава стоки и петрол на БРИКС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички